Ingezonden persbericht

Utrecht, 23 april 2009

Museum Catharijneconvent doet een boekje open

Nog drie weken te gaan en dan zijn ze drie maanden lang te zien in de sfeervolle kloostergangen van Museum Catharijneconvent in Utrecht: 120 prachtige manuscripten en vroeg gedrukte boeken uit de Middeleeuwen. De tentoonstelling Beeldschone Boeken. De Middeleeuwen in goud en inkt is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Al deze boeken zijn in Utrecht vervaardigd of hebben een speciale relatie met de stad. Deze eeuwenoude exemplaren zijn bijna allemaal van perkament gemaakt, met de hand geschreven én tot in de kleinste details kleurrijk versierd. Vanwege hun kostbaarheid en kwetsbaarheid worden ze zelden uit de depots gehaald. De tentoonstelling Beeldschone Boeken - te zien van 16 mei tot en met 23 augustus 2009 - biedt dan ook een unieke kans om dit knappe staaltje monnikenwerk van dichtbij te bewonderen.

Van handgeschreven tot handgedrukt
De beeldschone boeken hebben veel te vertellen. Al deze verhalen zijn in de tentoonstelling op een heldere manier onderverdeeld in vier thema's: handgeschreven, handgemaakt, handgeschilderd en handgedrukt. Zo komt het gehele productieproces van manuscripten aan bod, de opdrachtgevers krijgen aandacht, evenals de kloosterlingen en ambachtslieden die deze handschriften vervaardigden. Bovendien wordt duidelijk hoeveel mensen aan één handschrift werkten, hoe perkament werd gemaakt en welke materialen men gebruikte. Tekst en uitleg voor het publiek is gratis beschikbaar in de vorm van een mooi en handzaam boekje. De eigentijdse vormgeving van de tentoonstelling is van de hand van Theo Tienhooven.

Digitale pageturners
Normaal gesproken is het niet mogelijk om door middeleeuwse boeken te bladeren. Als zo'n oud exemplaar al opengeslagen tentoongesteld wordt, zijn er maar twee pagina's zichtbaar. Om het publiek de gelegenheid te bieden meer van deze rijk versierde pagina's te bekijken, zijn de belangrijkste exemplaren uit de collectie van Museum Catharijneconvent gedigitaliseerd. Enkele van deze middeleeuwse 'pageturners' kan men op de tentoonstelling digitaal doorbladeren door middel van touchscreens.

Utrechtse draken en andere zaken
Bezoekers kunnen aan de hand van verschillende themaroutes opmerkelijke aspecten van de manuscripten achterhalen. Zo is er een route over het draakje dat in Utrechtse boeken opduikt en uitgroeit tot een waar beeldmerk. De route Niet alles is pracht en praal laat zien dat niet ieder boek in de loop der tijd beeldschoon bewaard is gebleven. Daarnaast is er een uitgebreid activiteitenprogramma samengesteld: zelf miniaturen schilderen, lezingen en inleidingen bijwonen of met een gids op pad. Kinderen kunnen met een loep op zoek naar bijzondere beestjes of leren schrijven met een echte ganzenveer. En voor wie wil meeschrijven aan een hedendaagse versie van een middeleeuws boek is er de installatie Retyping Dante van de Utrechtse stichting z25.org.

Boekenwurmen van alle tijden
Aanvullend op de tentoonstelling is de presentatie In een hoecxken met een boecxken te zien. Deze speciale selectie uit de collectie van het museum toont de mens en het boek in de schilderkunst van de Middeleeuwen tot de negentiende eeuw. Hieruit blijkt overduidelijk dat boekenwurmen van alle tijden zijn.
(z.o.z)
Epiloog
Beeldschone Boeken is onderdeel van het officiële programma Holland Art Cities en is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en het SNS Reaal Fonds. Bij de tentoonstelling Beeldschone Boeken. De Middeleeuwen in goud en inkt verschijnt een gelijknamige, rijk geïllustreerde publicatie bij uitgeverij Waanders: hardcover, Nederlandstalig met Engelse samenvattingen, 160 pagina's met ca. 150 kleurenafbeeldingen. ISBN 978 90 400 8581 9, ¤ 29,95

Kijk op www.catharijneconvent.nl voor meer informatie.

NOOT VOOR DE REDACTIE -