GroenLinks
--===============0154444450==
GroenLinks en PvdA: hoogleraren transparant benoemen
23 april 2009
Uit onderzoek blijkt dat het er behoorlijk ouderwets aan toegaat in de academische top. GroenLinks en de PvdA willen dat daar snel een einde aan komt. Het aantal vrouwelijke hoogleraren in Nederland is met een magere 10% immers beschamend laag. Minister Plasterk moet maatregelen nemen om benoemingen via het old boys netwerk tegen te gaan.
De wijze waarop hoogleraren worden benoemd is verre van transparant. Steeds vaker worden kandidaten via scouts voorgedragen. En omdat de netwerken van die scouts bijna alleen maar uit mannen bestaan, staan vrouwen al meteen op achterstand. Ook blijkt er nog volop sprake van (onbewuste) vooroordelen. Een aantal mannen in de medische wetenschap denkt zelfs dat een hoogleraarpositie teveel gevraagd is van een vrouw.We moeten uit de Europese achterhoede.
Kamerleden Tofik Dibi, Ineke van Gent (GroenLinks) en Marianne Besselink (PvdA) roepen minister Plasterk van Wetenschap en Emancipatie in Kamervragen op meer werk te maken van het aantal vrouwelijke hoogleraren. Dibi: "Er is genoeg vrouwelijk talent. Ongeveer de helft van de studenten en AIOs is vrouw. Maar hoe hoger aan de top, hoe traditioneler het wordt."
Tofik Dibi
Ineke van Gent
Schriftelijke vragen van de leden Dibi, van Gent (beide GroenLinks) en Besselink (PvdA) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het lage aantal vrouwelijke hoogleraren (ingezonden 23 april 2009)
1.Heeft u kennisgenomen van het artikel 'Vrouwen krijgen geen kans op de universiteit' in het Onderwijsblad van 11 april 2009 en het promotieonderzoek van Marieke van den Brink waar het artikel op gebaseerd is?
2. Wat is de stand van zaken met betrekking tot uw streven om het aantal vrouwelijke hoogleraren te verhogen van 10% in 2006 naar 15% in 2010? Bent u het met ons eens dat die 15% echt gehaald moet worden aangezien we dan nog steeds onder het Europese gemiddelde zitten?
3. Denkt u dat in Nederland in 2010 15% van de hoogleraren vrouw zal zijn? Zo nee, welke extra maatregelen gaat u nemen om die 15% wel te halen?
4. Klopt onze indruk dat een aanzienlijk deel van de vrouwelijke hoogleraren een speciale leerstoel bekleed? Bent u met ons van mening dat vermeden moet worden dat speciale leerstoelen een apart benoemingsspoor voor vrouwen wordt? Zo nee, waarom niet?
5. Welke conclusies trekt u uit het onderzoek waaruit blijkt dat streefcijfers nog al eens worden tegengewerkt door (onbewuste) vooroordelen en voortrekpraktijken?
6. Bent u het met ons eens dat het onwenselijk is dat zoveel hoogleraren worden benoemd via gesloten netwerken, in de medische wetenschappen geldt dat voor maar liefst 77%? Zo ja, wat gaat u er aan doen om er voor te zorgen dat benoemingen op meer transparante wijze plaatsvinden?