KNWV

Mark Neeleman oppermachtig op de PIP 2008

woensdag 22 april 2009

Onder uitstekende weersomstandigheden en een geweldige sfeer is in het weekend van 18 en 19 april 2009, door G.W.V. De Vrijbuiter in
samenwerking met de 16m2-klassenorganisatie en het Watersportverbond, de 48e Primus Inter Pares georganiseerd. Door de kampioenen is gestreden om de hoogst mogelijke eer in de wedstrijdzeilsport in Nederland.

Mark Neeleman won heel fraai de 48e Primus Inter Pares. Hij presteerde het om voor een derde keer het kampioenschap der kampioenen te winnen en benaderd hiermee de recordhouder Martin Heineke met 4 PIP-titels.

Het is reeds twee en een half jaar geleden dat de vorige PIP is gevaren in 2006. Sindsdien is de PIP structureel verplaatst naar het opvolgende voorjaar zoals dit vanaf 1961 t/m 1972 ook al geval was. Nadeel hiervan is wel dat bij slechte weersomstandigheden er geen nieuwe datum meer mogelijk is, welk noodlot ons bij de 47e Primus Inter Pares in april van 2008 overkwam. Reden van de verplaatsing naar het opvolgende voorjaar is dat het organisatorisch steeds weer lastig was om alle kampioenen zo kort na het behaalde kampioenschap aan de start te krijgen. Daarom wordt in april gevaren door de kampioenen van het voorgaande jaar.

Toelatingscriteria
De toelatingscriteria voor de Primus Inter Pares (PIP) zijn verruimd. Was de regel dat alleen Nederlandse Kampioenen hieraan mochten deelnemen, worden nu ook Europese en/of Wereld Kampioenen uitgenodigd en in een naolympisch jaar ook alle Olympische deelnemers. Daarmee krijgt het winnen van de Primus Inter Pares nog meer glans. Door gelijktijdig wedstrijden voor Olympische Klassen in Hyeres moesten de Olympische zeilers de PIP aan zich voorbij laten gaan. Alleen Renee Groeneveld zeilde als deelnemer van de Olympische selectie met een wildcard.

Loting
Traditioneel wordt de Primus Inter Pares altijd geopend door een palaver met de loting. De loting is bedoeld om alle kampioenen te koppelen aan een zeilnummer voor de eerste race. Zij komen allen één voor één naar voren om een zeilnummer uit de wijnkoeler te trekken. Na iedere race krijgt de eerste gefinishte kampioen de boot die het laatste is geworden. Daardoor vaart men steeds in een andere boot. Na de loting gaan de kampioenen naar de boten die allen in super
wedstrijdconditie zeilklaar geduldig liggen te pronken aan de steiger voor de eerste race. Grote afwezige daarbij is Thijs Kort (Schakel) die verhinderd was en daarmee zijn PIP-titel niet kon verdedigen.

De organisatie op het water is geheel in handen van G.W.V. De
Vrijbuiter met wedstrijdleider Harry van Tol en startleider Martin Heineke welke laatste zelf al vier maal de Primus Inter Pares op zijn naam schreef.

De wedstrijden op zaterdag
De wedstrijd begon op zaterdag met een heerlijk zonnetje en een stevig windje uit noordoostelijke richting, 14-15-16 knopen met uitschieters naar 21 knopen. Dit betekende hard werken voor de bemanningen. De loting had bepaald dat Mark Neeleman (Draak) met Klaas ât Hoen in één boot zeilden, beiden eerdere PIP-kampioenen. Het was dan ook geen verrassing dat zij deze eerste race wonnen. Gevolgd door Peter Bijlard (Regenboog) en Alwin van Daelen (Star), welke tijdens al zijn PIP deelnames sterk zeilt en zeker tot de kanshebbers mag worden gerekend. Ook Martijn van der Pol, kampioen in de 12-voetsjol en 16m2 zeiler, stelt zijn kandidatuur met een 4e plaats. Dan is het moment dat de eerst gefinishte kampioen in de laatste gefinishte boot stapt voor de 2e race.

De wedstrijden op zondag
Op zondag stond er voor velen gelukkig toch iets minder wind. 2-3 Bft met af en toe iets meer (4 Bft) en iets minder (1 Bft), maar nog steeds met een heerlijk zonnetje. De gelukkigste hiermee is
vedergewicht Jeroen den Boer die ook nog eens in de volgens deskundige âsnelsteâ 16m2 mocht zeilen, de 25 jarige jubilerende 4327. Jeroen en de boot maakten de verwachtingen waar door reeds bij het 1e merkteken een beslissende voorsprong te hebben genomen met op afstand gevolgd door Mark Neeleman die voornamelijk bezig was met wat zich achter hem gebeurde. Betekende een free ride voor Jeroen den Boer naar de overwinning. Mark Neeleman wist zich met zijn 2e plaats al PIP kampioen, waarna als 3e finishte Taco den Oudsten (16m2) en 4e Bob Heineke (Flash).

Prijsuitreiking
Na 5 races met 5 verschillende winnaars respectievelijk Draak, Yngling â Wk, Sharpie, J-22 en Randmeer de prijsuitreiking. Uit handen van Koos Kuin (voorzitter 16m2 klasse organisatie) ontvingen alle
booteigenaren op volgorde van het botenklassement een herinneringen. Harry van Tol (wedstrijdleider) deed dit aan de Kampioenen. De drijvende blauwe wimpel wordt uit handen van Jack Aarts uitgereikt aan Mark Neeleman. Mark Neeleman speechte hoe fantastisch de PIP is voor hem en het hoogtepunt van het seizoen. Daarna nam de voorzitter van De Vrijbuiter het woord om het seizoen traditoneel te openen door het hijsen van de Verenigingsvlag door, hoe kan het ook anders, Mark Neeleman en champagne voor allen. Allen kunnen terug zien op een zeer succesvol en sportief verlopen evenement waarin alle kampioenen hun finest moments hebben beleeft.

Einduitslag Primus Inter Pares 2008

1 Draak Mark NeelemanÂ

2 Pampus Robbert NoordanusÂ

3 Star Alwin van DaelenÂ

Boot klassement Primus Inter Pares 2008

1 Gerben SpaargarenÂ

2 Pieter en Jan Willem LanserÂ

3 Lodewijk BaasÂ

De prestaties van de afgelopen 48 jaar van de verschillende klassen vindt u onder ânieuwsâ op www.16m2.nl, meer informatie over de PIP vindt u op www.vrijbuiterweekend.nl.