Gemeente Breda

Breda start vijf proefprojecten gescheiden inzameling plastic verpakkingsafval

Afvalservice Gemeente Breda start dit voorjaar met vijf proefprojecten voor het gescheiden inzamelen van plastic verpakkingsafval.

Milieuwethouder Wilbert Willems geeft op donderdag 23 april het startsein voor het eerste project met de inzameling van plastic verpakkingsafval via een speciale container op het milieustation aan de Slingerweg.

Wethouder Willems: We sluiten ons aan bij afspraken die landelijk gemaakt zijn om plastic afval apart in te zamelen. Het blijkt dat in ons restafval zon 18% plastic verpakkingsafval zit, een flink percentage en dus de moeite waard om gescheiden in te zamelen. Het is alleen niet duidelijk wat de beste manier is om dat te doen. Het is daarbij van belang te onderzoeken wat inwoners er zelf van vinden. Vandaar dat we een aantal proefprojecten hiervoor hebben opgezet.

Naast het inzamelen via containers op de milieustations aan de Slingerweg en het Spinveld worden nog vier andere manieren van inzameling uitgeprobeerd. Via een project in Bavel wordt onderzocht of een haalsysteem met een duobak voor papier en plastic verpakkingsafval een goede optie is. In de wijk Blauwe Kei gaat men een haalsysteem uittesten met een losse zak voor plastic verpakkingsafval dat bij het oud papier gestopt wordt. Verder wordt onderzocht welke mogelijkheden een aparte container voor plastic afval bij inpandige voorzieningen in flatgebouwen biedt. Dat gaat gebeuren bij flats aan de Lelystraat. Tenslotte komt er een proef met een brengsysteem met containers bij de winkelcentra Heksenwiel, Moerwijk, De Burcht, Langendijk, Chaamseweg Ulvenhout, Markt Prinsenbeek en Scheperij Teteringen. Het is de bedoeling dat de proefprojecten tot 1 september dit jaar duren en dat dan duidelijk is hoe Breda plastic verpakkingsafval gaat inzamelen.

Breda, 16 april 2009