50.000 gehandicapten lopen stuk op wetten en reg
els
22/04/2009 18:39
Kenniscentrum CrossOver
Mensen met een handicap worden regelmatig geconfronteerd met de gevolgen van tegenstrijdigheden in wet- en regelgeving, of de toepassing daarvan. Kenniscentrum CrossOver heeft deze tegenstrijdigheden ('botsingen'), evenals mogelijke oplossingen, samengebracht in 'Het Botsboek'. Hans Kamps, voorzitter van CrossOver, overhandigde samen met twee gehandicapten op woensdag 22 april 2009 het eerste exemplaar aan minister Donner op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag.
Over Het Botsboek
Het Botsboek, geschreven door Wil Verlaan, inventariseert de knelpunten die veroorzaakt worden door complexe wet- en regelgeving rond onder meer de Wajong. De uitkering voor jonggehandicapten.
Het boek gaat ook in op de uitvoering ervan, want deze komt niet altijd overeen met de oorspronkelijke bedoeling van de wetgever. In het Botsboek staan 16 cases beschreven. Alle cases opgeteld gaat het om circa 50.000 gehandicapten. Daarnaast draagt het ook oplossingen aan.
Het Botsboek is bedoeld voor beleidsmakers, ministeries, politici, het UWV en andere uitvoerende instanties die betrokken zijn bij de wet en regelgeving rondom de jonggehandicapten. Het boek wil hen duidelijk maken dat de huidige praktijk niet werkt en dat er heldere en minder strakke regelgeving nodig is. Minister Donner heeft aangekondigd dat er een panel van Wajongeren en deskundigen zal komen om de implementatie van de nieuwe Wajongregeling zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Investeren blijft noodzaak
Participatie is een belangrijk thema voor het kabinet. Dat zou dus ook moeten gelden voor de ruim 170.000 jongeren met een Wajong uitkering. Ook zij moeten, naar vermogen, aan het werk. De noodzaak is er, aangezien verwacht wordt dat het aantal jonggehandicapten met een uitkering binnen vijftien jaar kan oplopen tot 450.000 (Bron: SER).
Kenniscentrum CrossOver
CrossOver (kenniscentrum jongeren, werk & beperking) wil dat zoveel mogelijk jongeren met een beperking economisch zelfstandig worden. CrossOver signaleert dat daarvoor een cultuuromslag nodig is. Om dat te bereiken probeert ze werkgevers te stimuleren om meer jongeren met een beperking in dienst te nemen.
Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.
http://www.kenniscentrumcrossover.nl