Stadsdeel Zeeburg


---

Steun voor aanpak Dagelijks Bestuur in zaak sloop loodsen

Persbericht

22 april 2009
Het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel Zeeburg weet zich gesteund in de aanpak van de problemen rond de sloop van het loodsencomplex aan de Zeeburgerkade. Een meerderheid van de stadsdeelraad van Zeeburg gaf die steun dinsdagavond bij de bespreking van de manier waarop het DB de afgelopen weken heeft geopereerd in de sloopaffaire. Die zaak is inmiddels gecompliceerder geworden nu een groep krakers de loodsen illegaal in gebruik heeft genomen. Binnenkort dient een kort geding om de krakers uit het complex te krijgen.

Achtergrond

Het loodsencomplex aan de Zeeburgerkade moet verdwijnen om plaats te maken voor een hotel met jachthaven, het zogenaamde kopgebouw; plannen die raadsbreed worden ondersteund. Voor het gebouw bestaat een goedgekeurd ontwerp; in juni a.s. wordt een besluit genomen over de bouwvergunning.

De loodsen waren tijdelijk in gebruik (genomen). Met de gebruikers was afgesproken dat ze de sleutels zouden inleveren als gestart zou worden met de sloop. Ze zouden vertrekken als de sloopvergunning zou zijn afgegeven. Maar toen dat onlangs het geval was, gaven niet alle gebruikers te kennen te zullen vertrekken; enkelen bleven achter. De leeggekomen loodsen zijn vervolgens gekraakt.

Intentie

Wethouder Nico Papineau Salm vertelde de stadsdeelraad dinsdagavond dat hij, alvorens het startsein voor de sloop te geven, eerst van de projectontwikkelaar zekerheid wilde hebben over diens bouwplannen langs de Zeeburgerkade. In deze moeilijke economische tijd is het immers niet vanzelfsprekend dat alle plannen kunnen worden gerealiseerd. Maar, zei de wethouder, het antwoord was duidelijk. De projectontwikkelaar wil de bouwplannen voortvarend ter hand nemen.

"Zodra de noodzakelijke vergunningen zijn verleend, is het onze intentie om direct een begin met de realisatie van het gebouw te maken", citeerde de wethouder uit een bericht van de ontwikkelaar.

Bouwrijp

Allereerst moet het terrein bouwrijp worden gemaakt. Daar is tijd voor nodig. Niet alleen moeten de loodsen met kelders - het gaat om dikke muren - worden gesloopt, de kademuur moet worden hersteld, de bodem op vervuiling worden onderzocht en schoongemaakt als de grond verontreinigd blijkt. Voor de sloop van de loodsen is de vergunning in huis, maar om daar gebruik van te kunnen maken, moeten de loodsen wel leeg zijn. Zodra de rechter ontruiming toe staat, gaat de sloop van de loodsen meteen van start.

---