Hans Wiegel reikt Schepsprijs uit in Museon

22/04/2009 16:50

Museon

Hans Wiegel reikt Schepsprijs uit in Museon

Scholieren maken videoclip over vrijheid

Op 22 april 2009 vindt in het Museon in Den Haag om 16.00 uur de uitreiking plaats van de Schepsprijs 2009. De prijs wordt uitgereikt door Hans Wiegel. De pers is hierbij van harte uitgenodigd.

De Schepsprijs gaat dit jaar naar vier scholieren van het Picasso Lyceum in Zoetermeer. Zij maakten een ontroerende videoclip 'Freedom must be all over the world'.

Uitreiking

De prijzen gingen dit jaar naar een videoclip, een bundel met columns en een rap. De jury was in het bijzonder geraakt door de videoclip 'Freedom must be all over the world'. Dit liedje is een oproep voor een betere wereld waarin mensen eigen keuzes kunnen maken. De werkelijkheid minder rooskleurig is, ook daarvoor is aandacht in de coupletten:

A teenage-girl who can't be outside

She's a black girl and that's why

She has to hide

I can't stand why people think they're

Better than the others.

We are all the same

Interessant is dat de inzendingen een goed beeld geven van de leefwereld van jongeren.

Voor veel jongeren is Barack Obama het symbool voor de hoop. Ze plaatsen hem op één lijn met Nelson Mandela. Veel jongeren ergeren zich daarentegen juist aan Geert Wilders. In de rap die de derde prijs won, zeggen jongeren:

We hebben wat we willen, dit is een vrij land,

Wordt gezegd door de regering, maar ze hebben schijt want,

Mensen worden hier geflashed en er wordt niks gedaan

Je kan alles zeggen, maar wat doe je eraan?

Geertje komt praten, Geertje komt haten.

Hij doet het non stop, maar ik zie geen resultaten.

Hans Wiegel

Hans Wiegel schreef vorig jaar in het dagblad De Pers een column over de toenmalige winnaar van de Schepsprijs. De uit Afghanistan afkomstige Shahenshah Yaqut won dat jaar de Schepsprijs met een indrukwekkend opstel over de oorzaken van geweld en oorlog. Dit was voor het Museon aanleiding om Hans Wiegel te vragen dit jaar de prijzen uit te reiken.

Picasso Lyceum Zoetermeer

Alle winnaars komen dit jaar van het Picasso Lyceum in Zoetermeer. Deze school werkt met projectmatig onderwijs en dat blijkt duidelijk uit de inzendingen. Deze staken dit jaar kwalitatief met kop en schouders boven die van de andere scholen uit. In totaal waren er dit jaar 112 inzendingen van 8 scholen uit heel Nederland.

Schepsprijs

De Schepsprijs bestaat sinds 1995 en heeft als doelstelling het bewustzijn van de gevaren van dictatuur in al haar verschijningsvormen te vergroten. De prijs wordt georganiseerd door het NIOD en het Museon en is vernoemd naar de verzetsheld en oud-politicus J.H. Scheps (1900-1993). In de inzendingen konden leerlingen dit jaar hun visie geven op het thema 'Vrijheid' door middel van een opstel, video, gedicht, rap of poster.

Scheps

Johannes Hermanus Scheps (1900-1993) schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog onder eigen naam brochures waarin hij stelde dat de bezetting van Nederland onrechtmatig was. Hij reisde ook door het hele land om in lezingen het moreel van de Nederlanders te ondersteunen. Dit bracht hem in conflict met het Duitse bestuur. Hij werd gearresteerd en zat gevangen in kamp Amersfoort. Na de bevrijding zette hij zich actief in om jonge mensen bewust te maken van de gevaren van dictatuur en discriminatie.

Prijzen

Er worden in totaal drie prijzen uitgereikt. Het totale prijzenpakket bestaat uit een hoofdprijs van

euro 500,-, een tweede prijs van euro 250,- en een prijzen van euro 100,- .

Jury

De jury is samengesteld uit: F. de Jong van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, R. Kok van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie en G.J. van Rijn van het Museon.

Aanvullende informatie Schepsprijs:

De prijswinnaars van 2009 zijn:


1e prijs

Jeroen Bentvelzen

Manou Bhattoe

Vivian Tarmidi

Thomas Varekamp

Van het Picasso Lyceum in Zoetermeer


2e prijswinnaars:

Maj Hansen

Jennifer Jochems

Anne Por

Celine van Zeventer

Van het Picasso Lyceum in Zoetermeer


3e prijswinnaars

Arien Sulaiman

Peter van Munnen

Leegreg Fer

Mahdi Naimi

Van het Picasso Lyceum in Zoetermeer





http://www.museon.nl