Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van het lid Ferrier over uitspraken van de Rwandese president dat Nederlandse hulp niet helpt

22-04-2009 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Ferrier over uitspraken van de Rwandese president dat Nederlandse hulp niet helpt. Deze vragen werden ingezonden op 9 april 2009 met kenmerk 2009Z06778.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Bert Koenders

Antwoorden van de heer Koenders, Minister voor
Ontwikkelingssamenwerking op vragen van het lid Ferrier (CDA) over uitspraken van de Rwandese president dat Nederlandse hulp niet helpt.

Vraag 1

Hoe beoordeelt u de uitspraken van Rwandese president Kagame dat Nederlandse hulp toch niet zou hebben bijgedragen en dat het opschorten van budgetsteun belachelijk is? 1)

Vraag 2
Gaat u deze uitspraken aan de orde stellen tijdens uw bezoek aan Rwanda?

Vraag 3
Op welke wijze denkt u een politieke dialoog te kunnen opzetten en voeren met de Rwandese regering als de president van mening is dat "slechte hulp, hulp is waar allerlei condities en politieke intimidatie achter schuil gaat"?

Antwoord

President Kagame verwijst in zijn uitspraak naar de 3 miljoen euro algemene begrotingssteun voor Rwanda die ik in december vorig jaar heb opgeschort, referte ook mijn brief aan de Kamer dd 9 april jl. naar aanleiding van de vragen van het lid Boekestijn (2009Z06547) over uitspraken van de Rwandese president. De opmerking van president Kagame betreft uitsluitend een mogelijk verband tussen deze opschorting en de (regionale) veiligheidssituatie.

De politieke dialoog zal ik dan ook blijven voeren met de Rwandese regering.

Vraag 4
Hoe gaat u de interne Rwandese situatie betrekken bij uw oordeel over het al dan niet toekennen van begrotingssteun als de Rwandese president stelt dat "alleen Rwanda gaat over de nationale veiligheid"?

Antwoord

Iedere regering is uiteraard zelf verantwoordelijk voor de nationale veiligheid van zijn land. Dat laat onverlet dat zaken als goed bestuur, mensenrechten, politieke participatie etc. wél onderdeel uitmaken van mijn oordeel over het toekennen van begrotingssteun. Deze onderwerpen vormen ook een belangrijk onderdeel van de politieke dialoog. Tijdens mijn bezoek aan Rwanda op 11 april werd duidelijk dat ook Rwanda de politieke dialoog met Nederland wil intensiveren. Daarnaast heb ik mijn gesprekspartners medegedeeld voorlopig te zullen afzien van het geven van algemene begrotingssteun. Meer informatie over mijn gesprekken met de Rwandese overheid hierover vindt u in het verslag van mijn reis aan de Grote Meren dat u zo spoedig mogelijk toekomt.


1) Elsevier, 6 april 2009

Toelichting:

Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Boekestijn (VVD), ingezonden 7 april 2009 (vraagnummer 2009Z06547)
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl