FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: werkzekerheid speerpunt in nieuwe cao Rabobank

Vannacht is een onderhandelingsresultaat bereikt tussen FNV Bondgenoten en de Rabobank over een nieuwe cao. De werkzekerheid van werknemers wordt in deze cao maximaal gegarandeerd.

Ralph Smeets, bestuurder FNV Bondgenoten: "Voor ons was het onbespreekbaar dat er zou worden gesleuteld aan het sociaal statuut. Op dit punt hebben we na lang onderhandelen winst geboekt: de werk-naar-werk begeleiding van boventalligen wordt maximaal gegarandeerd door de werkgever. Bovendien wordt hierbij gebruik van outplacementbureaus met het CEDEO-keurmerk sterk aangeraden."

Ook voor wat betreft de inzetbaarheid van werknemers zijn afspraken gemaakt; erkenning verworven competenties (zgn. EVC's) worden zowel op MBO- als HBO-niveau erkend. Verslechteringen ten aanzien van leeftijdsgerelateerde regelingen zijn van tafel en stageplekken worden maximaal gefaciliteerd. Voorts heeft FNV Bondgenoten met de Rabobank afgesproken dat inhuur van NEN-gecertificeerde uitzendbureaus zeer sterk wordt aanbevolen.

De cao Rabobank geldt voor ruim 42.000 werknemers en zal een looptijd hebben van negen maanden. Per 1 mei aanstaande ontvangen de werknemers een loonsverhoging van 1,5 procent. Voor vakbondsleden is afgesproken dat de werkgever een budget ter beschikking stelt ten behoeve van een loopbaancheck.

FNV Bondgenoten legt het onderhandelingsresultaat de komende week aan zijn leden voor.