Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam



---

SchuttingTAAL wil taboe rond laaggeletterdheid doorbreken

22 april 2009
Op dinsdag 21 april, in de slotweek van Amsterdam Wereldboekenstad, werden op de Dappermarkt (11.00-13.00) en het Waterlooplein (13.30-15.30) de kunstwerken van het project SchuttingTAAL gepresenteerd.

Met het project wil het Kenniscentrum Alfabetisering Nederlandssprekenden (KAN) van het ROC van Amsterdam samen met Amsterdam Wereldboekenstad en Kunstenaars&CO het taboe doorbreken dat rust op laaggeletterdheid.

Tijdens verschillende workshops (op 7, 14 en 21 april) werden de cursisten van het KAN door zes kunstenaars begeleid bij het beschilderen en beschrijven van een aantal schuttingen. Ervaringen en gevoelens, die de cursisten dagelijks ondervinden doordat ze niet (goed) kunnen lezen en schrijven, worden zo door hen omgezet naar woord en beeld.

Tevens wordt op 21 april om 15.00 uur op het Waterlooplein het boek Ik staar maar te staren gepresenteerd. In dit boekje uit de Leeslichtserie worden versjes van Annie M.G. Schmidt aangevuld met teksten van cursisten van verschillende ROC's die zich door deze versjes lieten inspireren. Leeslicht is een serie boeken die zich richt op mensen die moeite hebben met lezen.

Omvangrijke groep laaggeletterden

Het project SchuttingTAAL is bedoeld om laaggeletterden te stimuleren een lees- en schrijfcursus te gaan volgen bij het KAN van het ROC van Amsterdam.

In Nederland zijn naar schatting 1,5 miljoen mensen laaggeletterd. Het betreft één op de dertien volwassen Nederlanders, waarvan er circa 120.000 in Amsterdam wonen. Deze mensen hebben zoveel moeite met lezen en schrijven dat het hun dagelijks leven belemmert, thuis, op school en op het werk.
Van deze 1,5 miljoen is één miljoen geboren en getogen in Nederland en 500.000 personen hebben een niet-Nederlandse achtergrond. Ook veel jongeren kampen onnodig met ernstige taalproblemen. Per jaar stromen circa 40.000 kinderen het voortgezet onderwijs in met een leesachterstand van twee jaar. Dertig procent van de mbo-ers op niveau
1 en 2 is laaggeletterd.

schuttingtaal

Digitaal volgen van kunstwerken

De workshops worden gehouden in en om het schoolgebouw van het KAN aan de Eerste Helmersstraat 271. Het tot stand komen van de kunstwerken is vanaf 7 april ook via de websites van het ROC van Amsterdam en Amsterdam Wereldboekenstad te volgen.

In de week van de feestelijke afsluiting van `Amsterdam Wereldboekenstad', leggen de cursisten de laatste hand aan de kunstwerken en presenteren zij op 21 april het eindresultaat op de Dappermarkt en op het Waterlooplein. Daarna zijn de kunstwerken te bewonderen in de binnenstraat van het Stadhuis.

Leeslichtserie

Ik staar maar te staren verschijnt als onderdeel van de serie Leeslicht, een serie boeken die zich richt op mensen die moeite hebben met lezen. In deze serie verschenen tijdens Amsterdam Wereldboekenstad drie nieuwe delen, elk deel heeft één van de iconen van Amsterdam Wereldboekenstad als onderwerp. Eerdere delen: Anne Frank, haar leven en Geluk. Lees- en schrijfcursisten reageren op Spinoza.

Amsterdam Wereldboekenstad

Amsterdam draagt sinds 23 april 2008 de UNESCO-titel Wereldboekenstad. Het jaar wordt op 22 april beëindigd met een spectaculaire finale op de kop van het Java-eiland.

Een jaar lang presenteerde Amsterdam Wereldboekenstad een uitgebreid programma, met als thema `Een Open Boek, Een Open Geest'; boeken, lezen, schrijven en vrijheid van uiting stonden centraal. Reageer

Bovenliggend item

Nieuws en achtergronden

Op deze pagina

Omvangrijke groep laaggeletterden
Digitaal volgen van kunstwerken
Leeslichtserie
Amsterdam Wereldboekenstad

Foto's

Foto's van 21 april, SchuttingTAAL

---