Vereniging Milieudefensie

Staat van het Klimaat 2008

Milieudefensie: 2 graden opwarming is uiterste grens

Amsterdam 21 april- Uit de 'Staat van het Klimaat 2008', een jaarlijks rapport waarin wetenschappers actueel klimaatonderzoek en beleid in kaart brengen, blijkt dit jaar dat het met klimaatverandering nog ernstiger is gesteld dan gedacht. Er wordt zelfs getwijfeld of het beperken van de opwarming van de aarde tot 2 graden, waarbij de gevolgen van klimaatverandering nog enigszins te beperken zijn, wel haalbaar is. Milieudefensie vindt het loslaten van die doelstelling onacceptabel.

Staatssecretaris Tineke Huizinga het Ministerie Verkeer en Waterstaat nam de Staat van het Klimaat 2008 maandag in ontvangst van het Platform Communication on Climate Change (PCCC) dat het overzicht ieder jaar samenstelt.

Willem Verhaak, Campagneleider Klimaat van Milieudefensie: "Loslaten van de 2 graden-doelstelling zou onacceptabel zijn. De gevolgen van klimaatverandering zijn, ook bij een maximale opwarming van 2 graden, namelijk al zeer ernstig: er sterven diersoorten uit, oogsten verminderen, ziektes als malaria nemen toe, evenals extreme droogte en overstromingen.

Een andere conclusies uit de Staat van het Klimaat 2008 is, dat de opwarming Nederland twee keer zo sterk als de gemiddelde opwarming wereldwijd. Het jaar 2008 staat bovendien op de 10e plaats van warmste jaren sinds 1856, en de De CO2 -concentratie in de atmosfeer steeg in de periode 2000-2007 maar liefst 33 procent sneller dan in de periode 1980-2000.

Milieudefensie pleit al langer voor aanscherping van de Nederlandse en Europese inzet richting de VN-klimaattop in Kopenhagen, eind dit jaar, waar werelwijde afspraken gemaakt moeten gaan worden om klimaatverandering tegen te gaabn. Verhaak: "We moeten alles op alles zetten, 2 graden opwarming is een uiterste grens. Loslaten is maatschappelijk onacceptabel en ook nog eens niet nodig. We hebben de kennis en het geld om dit doel te behalen. Het enige wat ontbreekt is dezelfde voortvarende internationale politieke aanpak waarmee de kredietcrisis nu wordt bestreden."

Ontwikkelde landen moeten volgens Milieudefensie in 2020 minimaal 40 procent van hun uitstoot verminderen. Daarnaast moeten zij geld op tafel leggen voor ontwikkelingslanden, zodat die zich kunnen aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering, en voor het stimuleren van duurzame energie en het bestrijden van ontbossing.

Lees meer over de Staat van het Klimaat 2008: http://www.klimaatportaal.nl