Gemeente Breda

Het Bredase antwoord op de economische crisis

Burgemeester en wethouders hechten er belang aan om juist in zwaardere economische tijden de toekomst voor ogen te houden en behoedzaam en gericht te blijven investeren in de gemeente en haar bewoners. Nu nog meer dan anders staat het college stil bij de rol van de lokale overheid.

Daarom heeft het college een aantal maatregelen getroffen om de financiële crisis voor Breda zoveel mogelijk te bestrijden en om de ontwikkelingen die met de recessie samenhangen nauwlettend te kunnen volgen.

Hoewel ook de financiële omgeving van de gemeente Breda onder druk staat, kiest het college niet voor bezuinigingen in het beleid. Dat is niet nodig door de solide algemene financiële reserve. Er is vertrouwen in het coalitieakkoord Kiezen voor elkaar en het college gaat daar in volle overgave mee door. Sociale verbindingen die overal tot stand komen zijn belangrijk omdat ze mensen zelfvertrouwen geven. Juist in een tijd van minder economisch vertrouwen is dat hard nodig. Met oog voor de realiteit zet het college alle creativiteit in om te komen tot een balans in de sociaal-economische agenda, die ervoor zorgt dat de solide financiële basis gecontinueerd kan worden. Daarmee zien burgemeester en wethouders de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Investeringen

Om de crisis te bestrijden, worden investeringen in de lokale en regionale economie zoveel mogelijk gestabiliseerd en waar mogelijk gestimuleerd. Ook het vervroegen van een aantal investeringsprojecten draagt bij aan het minimaliseren van de effecten van de crisis. Uitgangspunten daarbij zijn dat er geen sprake is van kapitaalvernietiging, dat andere projecten niet verdrongen worden en dat het wettelijke en lokale inkoop- en aanbestedingsregime nageleefd wordt. De projecten die voor versnelling in aanmerking komen zijn: de ontwikkeling van het Stationskwartier, de herontwikkeling van het Dr. Struyckenplein, de Bovenloop van de Bavelse Leij (natuurontwikkeling), het project Wonen boven winkels in de binnenstad en het toegankelijker maken van alle bushaltes in Breda.

Woningbouw

Om de effecten van de economische crisis op de woningbouwmarkt zo minimaal mogelijk te houden, stuurt het college aan op inspanningen om procedures waar mogelijk en nodig - te versnellen of te verkorten. Ook de provincie Noord-Brabant draagt met een investeringsfonds bij om de woningproductie zoveel mogelijk op peil te houden. In overleg met de corporaties wordt op korte termijn een aantal nieuwbouw woningbouwprojecten geselecteerd, waarvoor de vergunningen rond zijn maar die door de crisis niet van start dreigen te gaan.

Vinger aan de pols

Om de ontwikkelingen op het gebied van stedelijke planning en programmering te kunnen volgen en om het college snel en accuraat te kunnen adviseren over te nemen maatregelen, is een

ambtelijk Bredaas crisisinterventieteam opgericht. Een ander voorbeeld is de oprichting van het Bredaas Coördinatieteam Economische Crisis, onder leiding van de wethouders Heerkens en Aarts. Dit coördinatieteam brengt partijen uit het veld (het Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen (UWV), Kamer van Koophandel (KvK), Bredase Samenwerkende Bedrijven (BSW) en het bankwezen)

bij elkaar om te anticiperen op mogelijke gevolgen van de crisis. Daarnaast voorziet het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad zeswekelijks met een kredietmonitor waarin de actuele stand van zaken in relatie tot de economische situatie wordt beschreven. Deze monitor is direct na het ontstaan van de crisis in het leven geroepen en geeft inmiddels een goed beeld van de verschillende effecten op Bredaas en regionaal niveau.

Maatschappelijke effecten

Maatschappelijke effecten worden steeds duidelijker. Er is een stijging in het aantal werkzoekenden en ook zal een zwaarder beroep worden gedaan op de gemeente voor het aantal WW-uitkeringen en schuldhulpverlening.

Hoewel er door de crisis nu een stijging van werkzoekenden is, zal er de komende jaren een tekort aan mensen ontstaan op de arbeidsmarkt, met ruimte voor 19.000 nieuwe banen. Een en ander staat beschreven in de onlangs vastgestelde nieuwe visie op arbeidsmarktbeleid Iedereen doet mee, want iedereen is nodig.

Het college kan zich voorstellen dat inwoners en ondernemers vragen hebben over de kredietcrisis. Daarom is een vraagbaak geopend. Klik voor de vraagbaak onder dit bericht op de link 'Vragen over de kredietcrisis, mail het ons.'

Onder dit bericht staat ook de brief aan de gemeenteraad.

Verder kunt u het artikel in het Stadsblad van 22 april bekijken.

Breda, 22 april 2009

Te downloaden:

* raadsbriefcrisis.tif

Bredaas antwoord op de kredietcrisis Vraagbaak kredietcrisis