Huizenprijzen lopen uiteen

Amsterdam, 21 april 2009

Huizen worden goedkoper volgens de bezoekers van ING.nl. Ook het Kadaster meldt vandaag voor de tweede maand op rij dalende prijzen. Binnen Nederland zien we duidelijk verschillen in de ontwikkeling van de huizenprijzen.

Huizen dalen in prijs volgens de bezoekers van ING.nl. De groep met het afgelopen half jaar dalende prijzen in de straat is het grootst. Van de 48.400 respondenten op de ING Vraag van vandaag ziet 44% de huizenprijzen in de eigen straat dalen. Vier op de tien (42%) ziet stabiele prijzen. Volgens 15% van de gepeilde bezoekers zijn de huizenprijzen van huizen in de eigen straat het afgelopen halfjaar gestegen. De groep die lagere huizenprijzen ziet (44%) is bijna 3 keer zo groot als de groep die de prijzen ziet stijgen (15%).

Goedkopere huizen

Per saldo zien consumenten sinds november dalende huizenprijzen in de eigen straat. De prijsstatistieken van het Kadaster lieten vorige maand voor het eerst een dalende huizenprijs zijn. Uit de vandaag gepubliceerde cijfers van het Kadaster blijkt dat de huizenprijzen ook in maart zijn gedaald met 1,5% ten opzichte van een jaar geleden. Deze prijsdaling is een gemiddelde van alle koopwoningen in Nederland. Binnen Nederland zien we grote verschillen, zowel tussen woningtypen als tussen regio's. Zo zijn dit jaar de prijzen van eengezinswoningen met 1,4% gedaald ten opzichte van een jaar geleden en die van appartementen met 2,8%.

Regionale verschillen

Tussen regio's zijn er eveneens opvallende verschillen. Kijken we naar de huizenprijsontwikkeling van de vier grote regio's (noord, zuid, oost, west) in de afgelopen twee jaar, dan zien we een duidelijk verschil in de huizenprijsontwikkeling tussen 'het westen' (Zuid- en Noord Holland, Utrecht en Zeeland; +5,5%) en de drie overige regio's. (gemiddeld +2,2%). Dat komt onder andere door demografische ontwikkelingen en de economische activiteit. Terwijl vorig jaar de bevolking in het westen van Nederland nog met duizenden per maand toenam, is er in dezelfde periode in het zuiden sprake van een krimpende bevolking. Minder mensen, dat betekent al snel minder vraag, en dat remt de prijsstijging van woningen. Daarbij vindt er in het westen van ons land een aanzienlijk deel van alle economische activiteit plaats, met de meeste banen en hogere inkomens. Ook daardoor ontstaan er binnen Nederland duidelijke verschillen tussen de huizenprijzen. Voor heel Nederland verwacht het ING Economisch Bureau dat de huizen eind december gemiddeld ruim 5% goedkoper zijn dan een jaar eerder.

© 2009 ING Economisch Bureau