Ingezonden persbericht


PERSBERICHT: VISITATIECOMMISSIE LANDELIJKE PUBLIEKE OMROEP PRESENTEERT EINDRAPPORT, 22 april 2009

De publieke omroep heeft zijn bereik onder het publiek verbeterd. Nu is het tijd voor meer accent op een overkoepelend beleid voor kwaliteit, innovatie en diversiteit.

De publieke omroep moet de huidige zender- en netprofielen en de nieuwe wijze van programmeren verder uitbouwen om relevant te blijven voor publiek en samenleving in een overvol medialandschap. Hieraan moet een overkoepelend beleid voor kwaliteit, diversiteit en innovatie ten grondslag liggen. Ook is daarvoor meer fundamentele bezinning op de toe- en uittreding van omroepen noodzakelijk. Om het publieke bestel beheersbaar te houden, moet de achterdeur verder open en aan de voordeur strenger geselecteerd. Dit zijn de belangrijkste conclusies van de visitatiecommissie onder leiding van Annie Brouwer-Korf. Deze commissie beoordeelde de prestaties van de publieke omroep in de periode 2004-2008. Zij overhandigt vandaag in Hilversum haar eindrapport aan de Raad van Toezicht van de publieke omroep.

Nu al leidt het grote aantal omroepen tot versnippering van zendtijd en middelen. Dit wordt volgens de commissie alleen maar erger als er nog meer omroepen bijkomen en er geen omroepen het bestel verlaten. Het onlangs door de Tweede Kamer aangenomen voorstel voor een nieuwe Erkenningswet is een eerste stap om het bestel beheersbaar te houden.

Op termijn zijn volgens de visitatiecommissie echter meer fundamentele veranderingen van het bestel nodig, zoals een maximum en een minimum aantal spelers bepalen, vergelijkbare criteria invoeren voor zittende omroepen en nieuwkomers, een voorportaal creëren voor nieuwkomers, en bezinning op ledentallen als de basis voor de toekenning van zendtijd en middelen.

Ook beveelt de visitatiecommissie voor de korte termijn aan om in aanvulling op de Erkenningswet een overkoepelende stichting op te richten voor de zendtijd van kerkgenootschappen en genootschappen op levensbeschouwelijke grondslag. Deze genootschappen hebben nu nog allemaal een eigen omroep. Daarnaast zou er één educatieve omroep moeten komen, in plaats van de huidige twee (Teleac/NOT en RVU).

Globaal bezien voldoen de meeste publieke omroepen die nu deel uit maken van het bestel aan de wettelijke en eigen doelstellingen. Uitzondering is LLiNK. Deze aspirant-omroep heeft de plannen waarmee hij het bestel binnenkwam volgens de visitatiecommissie niet waargemaakt.

De nieuwe Erkenningswet kent een zwaarder gewicht toe aan het oordeel van de visitatiecommissie. Om hieraan te kunnen voldoen moet de publieke omroep ervoor zorgen dat de volgende visitatiecommissie met heldere criteria en meer eenduidige gegevens kan werken. Tot slot pleit de visitatiecommissie voor minder en effectiever toezicht. .



Ingezonden persbericht