Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

ZELFREGULERING HOORZORG VAN START
Overhandiging afspraken aan Ministerie van VWS

Den Haag, 22 april 2009 - De nieuwe'Veldnorm Hoortoestelverstrekking 2009' is vandaag formeel gepresenteerd op het Ministerie van VWS aan de directeur generaal drs. Diana Monissen. De Veldnorm biedt waarborgen voor goede zorg aan consumenten die de aanschaf van een hoortoestel overwegen. In de norm is ondermeer vastgelegd aan welke eisen een audicien moet voldoen en hoe de juiste doorverwijzing naar een KNO-arts of Audiologisch Centrum verloopt. De afspraken zijn een direct gevolg van de deregulering in de gezondheidszorg (2002), waardoor zorgverzekeraars mogen bepalen of een voorschrift noodzakelijk is voor de aanschaf van een hoortoestel en wie het hoortoestel mag voorschrijven.

Vooral bij de audiciens is er sprake van een uitbreiding van taken en bevoegdheden. Om deze groep hierop voor te bereiden is een omvangrijke bijscholing gestart op het gebied van audiometrie en otoscopie. Daarnaast is er geaccrediteerde nascholing opgezet om de kennis op peil te houden. De handhaving van de kwaliteit wordt geborgd door registratie bij de Stichting Audicien Register. Hoortoestelwinkels die voldoen aan de voorwaarden van de StAr worden voorzien van het keurmerk 'De Audicien'.

De nieuwe kwaliteitsafspraken zijn ondertekend door de belangenorganisaties van KNO-artsen (KNO-vereniging), audiologische centra (FENAC), audiciens (NVAB), audiologische industrie (GAIN), slechthorenden (NVVS), ouders van slechthorende kinderen (FOSS) en de Nationale Hoorstichting. De Veldnorm werd vanmiddag namens deze groep overhandigd door prof.dr.ir. Wouter Dreschler, hoogleraar audiologie aan het AMC Amsterdam en o.a. voorzitter van het Nationaal Overleg Audiologische Hulpmiddelen (NOAH).

Inhoud Veldnorm

Consumenten die zich oriënteren op de aanschaf van een hoortoestel, kunnen volgens de nieuwe veldnorm op de volgende zaken rekenen:
· Goede en objectieve voorlichting

· Keuze uit meerdere merken en modellen
· Volledige informatie over kosten en vergoedingen
· Vrijblijvende proef, minimaal 8 weken


· Recht op een 'second opinion'

Op de campagnewebsite www.zohoortdat.nl staat een meer uitgebreide toelichting op deze afspraken. Bovendien geeft de site praktische tips voor de aanschaf van een hoortoestel.