Vereniging Milieudefensie
Persbericht
Europees Parlement keurt strenge illegaal houtwet goed
-Veel Europeanen willen strengere wetgeving
-Parlement scherpt voorstel Commissie flink aan
Straatsburg, 22 april 2009 - Zojuist stemde het Europees Parlement in Straatsburg met grote meerderheid voor sterke wetgeving die de handel in illegaal gekapt hout tegengaat. Anne van Schaik, campagneleider bij Milieudefensie: "Het Europees Parlement laat vandaag duidelijk horen dat het gedaan moet zijn met de verwoesting van bossen en illegale houtkap. Uit een opinieonderzoek blijkt dat meer dan 90 procent van de ondervraagde Europeanen voorstander is van wetgeving tegen handel in illegaal gekapt hout (1). Daarom moet minister Verburg van Landbouw ervoor zorgen dat de Europese Landbouwraad haast maakt en het voorstel van het Europees Parlement overneemt."
Het Europees Parlement heeft vergaande verbeteringen aangebracht in de illegaal houtwetgeving. Zo wordt het verboden om illegaal gekapt hout te verhandelen en moeten vanaf nu álle bedrijven in de keten die in het hout handelen op de Europese markt voldoen aan de wetgeving. Ook worden veel meer milieu- en sociale eisen opgenomen. Maatregelen die bedrijven moeten nemen om illegale kap tegen te gaan en de straffen op overtreding worden duidelijker omschreven. Tijdens het plenaire debat van afgelopen dinsdag noemde de rapporteur van het Europees Parlement, Caroline Lucas, de industrie in Europa nog voortvarender en progressiever dan de Europese Commissie als het gaat om het tegengaan van illegale houtkap.
Verantwoordelijk Commissaris Stavros Dimas toonde zich gisteren tijdens het plenaire debat met het Europees Parlement zeer zwak, door slechts de helft van de amendementen van het Parlement te ondersteunen. Milieudefensie roept de Landbouwraad op om nu haast te maken en vóór de Europese verkiezingen van juni de voorstellen van het Europees Parlement over te nemen.
Illegale houtkap veroorzaakt ontbossing en bosdegradatie, verantwoordelijk voor tot 20 procent van de wereldwijde CO -uitstoot. Eenvijfde van het hout dat in de Europese Unie wordt geïmporteerd is illegaal gekapt of van verdachte herkomst. Uit een recent opinieonderzoek blijkt dat meer dan 80 procent van de ondervraagde Nederlanders niet gelooft of er niet zeker van is dat het hout dat zij kopen legaal is gekapt. Bijna 90 procent van de ondervraagde Nederlanders wil wetgeving om de handel in illegaal gekapt hout tegen te gaan en straffen voor bedrijven die de illegale handel toch voortzetten.
(1) Zie http://www.milieudefensie.nl/globalisering/publicaties/infobladen/EU%20poll%20fact%20sheet.pdf voor een factsheet over de 'EU poll illegal logging'.