PERSBERICHT
GroenLinks eist solidair klimaatbeleid van industrielanden
Amsterdam, 22 april 2009 - Vandaag is de aftrap van een driedaagse klimaattop op het Italiaanse eiland Sicilië. Naast de grootste industrielanden (G8) zijn ook ontwikkelingslanden, zoals Brazilië en Zuid-Afrika, vertegenwoordigd. Het moment is goed gekozen want het is vandaag ook Earth Day. Volgens GroenLinks-lijsttrekker voor Europa, Judith Sargentini, is het noodzakelijk dat rijke landen nu eindelijk hun verantwoordelijkheid nemen om de klimaatcrisis aan te pakken.
"Wij hebben het probleem veroorzaakt, maar mensen in ontwikkelingslanden krijgen met de ergste gevolgen ervan te maken. In Nederland hebben we de technische en financiële mogelijkheden om de ergste gevolgen voorlopig nog af te wenden. Wij kunnen onze dijken verhogen, maar in Bangladesh krijgen mensen natte voeten", zegt Sargentini.
Het huidige Kyoto-protocol loopt in 2012 af. Voor de periode daarna hebben we een nieuw internationaal klimaatakkoord nodig. Eind van dit jaar wordt daarover in Kopenhagen onderhandeld. Vorig jaar vonden in Poznan alvast voorbereidende klimaatonderhandelingen plaats. Daar liep het spaak. De ontwikkelingslanden kwamen lijnrecht tegenover de rijke landen te staan.
Sargentini: "De woede van ontwikkelingslanden is meer dan terecht. Europa loopt weg voor haar verantwoordelijkheid. Wij moeten jaarlijks tientallen miljarden euro's beschikbaar stellen om ontwikkelingslanden te ondersteunen in de strijd tegen klimaatverandering. Dat geld is nodig voor groene economische ontwikkeling in armere landen en voor bescherming tegen de nu al onafwendbare gevolgen. Maar tot nu toe ligt er nog helemaal geen geld op tafel."
Een ander probleempunt in de onderhandelingen is de 'eigen consumptie eerst'-mentaliteit van de Europese Unie. Eind vorig jaar nog stemden de regeringsleiders en het Europarlement ermee in dat lidstaten gemiddeld 72 procent van hun nationale inspanningsverplichtingen op klimaatgebied, af mogen kopen door in ontwikkelingslanden in groene projecten te investeren.
"Dat is ronduit egoïstisch. We kopen de goedkope klimaatmaatregelen in ontwikkelingslanden weg en doen net alsof we daarmee onze eigen CO2-uitstoot verminderd hebben. Als de armere landen straks zelf in CO2-reductie moeten investeren, zijn er alleen nog dure maatregelen over. We plukken het laaghangend fruit in ontwikkelingslanden en gaan zelf nog even met het vliegtuig naar Londen om een dagje te funshoppen. Dat kan natuurlijk niet", aldus Sargentini.
Kopenhagen heeft alleen kans van slagen als Europa en andere rijke landen hun verantwoordelijkheid nemen. Er moet een einde komen aan het afkoopgedrag en Europa moet haar klimaatschuld aan ontwikkelingslanden inlossen. GroenLinks hoopt dat de komende drie dagen de eerste stappen daartoe worden gezet.
GroenLinks in de Europese Unie