Gemeente Moerdijk


Iets meer overschot dan verwacht in november jl.

De jaarrekening 2008 van de gemeente Moerdijk is klaar en wordt ter controle aan de accountants aangeboden. Na deze controle zal de gemeenteraad in juni de resultaten bespreken. De gemeente sluit 2008 af met een nagenoeg volledig uitgevoerd werkprogramma en houdt geld over. Als alle mutaties op de reserves worden meegenomen bedraagt dat resultaat over 2008 5 miljoen voordelig.

In november 2008 werd aan de Raad al een prognose afgegeven van een voordelig resultaat van 4,2 mln. De laatste maanden van het jaar heeft dus nog een extra overschot van 0,8 miljoen opgeleverd.

Met de jaarrekening legt het college van burgemeester en wethouders verantwoording af aan de gemeenteraad over hetgeen in het betreffende jaar van het werkprogramma is uitgevoerd. Het college legt hierover ook in financiële zin verantwoording af. Gebleken is dat voor zowel nieuwe plannen als lopende zaken in 2008 een totaalbedrag van 81 miljoen nodig is geweest.

Een werkprogramma van 81 miljoen
De gemeentelijke uitgaven in het collegewerkprogramma zijn gedaan in vijf hoofdcategorieën: samenleving, leefomgeving, economie, organisatie en Raad. Aan samenleving werd 20 mln. uitgegeven aan wonen, zorg en onderwijs. De gemeente gaf 28 mln. uit aan leefomgeving via onderhoud van wegen, groen en water, veiligheid, milieu en afvalverwerking. Een bedrag van 26 mln. is besteed aan werk & inkomen, de locale economie, toerisme, recreatie en cultuur. Het college besteedde daarnaast een bedrag van 6 mln. aan (loket)dienstverlening, digitale dienstverlening, spreekuren, kerncontactavonden en inspraakbijeenkomsten. Aan de activiteiten en werkzaamheden van de Raad is 1 mln. uitgegeven.

Besteding 2008 (afgeronde bedragen)
Totaal 81 mln. 100 %
Samenleving 20 mln. 24,7 %
Leefomgeving 28 mln. 34,6 %
Economie 26 mln. 32,1 %
Organisatie & Raad 7 mln. 8,6 %

- Organisatie 6 mln.

- Raad 1 mln.

Minder uitgegeven dan verwacht
De meevaller van 5 miljoen kan verklaard worden uit enkele opvallende zaken. Sommige in 2008 geplande activiteiten zijn weliswaar in 2008 gestart maar lopen in 2009 nog door. Hierdoor is een bedrag van circa 700.000 niet in dat jaar uitgegeven, maar zal in 2009 alsnog worden gebruikt.

Meer Inkomsten, minder uitgaven
De belangrijkste meevaller, zit in de afkoop van een jaarlijkse winstuitkering uit het voormalige gasbedrijf Roosendaal, voor een bedrag van 3,9 miljoen. Ook zijn meer inkomsten verkregen uit bouwleges en grondverkopen dan verwacht. Daarnaast hield de gemeente geld over door lagere uitgaven aan Wmo-activiteiten, bijzondere bijstand, Wet Werk en Bijstand en milieu. Er zijn ook activiteiten waar in 2008 méér aan is uitgegeven dan verwacht: huisvesting onderwijs, leerlingenvervoer en onderhoud beplantingen. Minder inkomsten dan verwacht ontving de gemeente uit dividenduitkering Intergas.

Algemene reserve
Algemene reserve op 1 januari 2008: 85,7 mln. Algemene reserve op 1 januari 2009: 86,2 mln.Opgemerkt moet worden dat van dit bedrag 53,4 miljoen is afgezonderd en gereserveerd voor reeds afgesproken activiteiten in de komende jaren. In de praktijk is er dus sprake van een vrij besteedbare reserve van 32,8 mln.

Wat betekent de uitkomst van 2008 voor de jaren 2009 en daarna? In november 2008 werd al rekening gehouden met een meevaller van 4,2 mln. Dat bedrag is verrekend en meegenomen in de plannen van de gemeenteraad. De extra meevaller van 0,8 mln. die hier dus bovenop komt, is voorlopig toegevoegd aan de algemene reserves van de gemeente. De Raad zal hierover op 18 juni 2009 een besluit nemen.

Het overschot uit 2008 is voor een groot deel veroorzaakt door een éénmalige afkoop van toekomstige winstuitkering ( 3,9 miljoen) en het niet volledig uitvoeren van alle activiteiten in 2008 ( 0,7 miljoen). Alle overige plussen en minnen vallen vrijwel tegen elkaar weg.

De gemeente heeft zich vanaf de begroting 2009 een taakstelling van 2 miljoen aan structurele inkomsten gesteld in verband met toekomstige budgetclaims. Mede door de economische recessie ontkomt ook de gemeente Moerdijk er niet aan om haar activiteiten tegen het licht te houden en na te gaan hoe een structurele bijstelling van uitgaven en inkomsten kan plaatsvinden.