Eisen aan adoptie uit VS aangescherpt
Aan de adoptie van kinderen uit de Verenigde Staten zullen strengere eisen worden gesteld. Dat heeft minister Hirsch Ballin van Justitie aan de Tweede Kamer geschreven. Reden hiervoor is dat er op dit moment twijfel bestaat of de huidige praktijk in de Verenigde Staten aansluit bij de uitgangspunten van het Haags Adoptieverdrag, dat door zowel Nederland als de VS is ondertekend.
Het Haags Adoptieverdrag schrijft voor dat bij te adopteren kinderen eerst moet worden gekeken of zij geadopteerd kunnen worden in de eigen omgeving of in het land waar zij zijn geboren. Uit contacten die het ministerie van Justitie en de vergunninghouder (adoptiebemiddelingsorganisatie) Stichting Kind en Toekomst onderhouden met de Amerikaanse Centrale Autoriteit en Amerikaanse adoptiebemiddelingsorganisaties is gebleken dat zeer jonge kinderen makkelijk geplaatst lijken te kunnen worden in Amerikaanse gezinnen. Er lijkt derhalve geen noodzaak te zijn tot plaatsing van deze kinderen buiten de VS. Ook over de naleving van andere voorwaarden die het Haags Adoptieverdrag stelt, bestaat twijfel.
Op basis van de bevindingen van het ministerie van Justitie en van Stichting Kind en Toekomst heeft minister Hirsch Ballin besloten tot een verdere aanscherping van de toetsing op de naleving van de voorwaarden voor deelbemiddeling. Daarnaast zullen verzoeken voor volledige bemiddeling onder het verdrag alleen in behandeling worden genomen als het gaat om kinderen van circa vijf jaar en ouder, om kinderen die zijn opgenomen in het Amerikaanse pleegzorgsysteem of om kinderen waarbij sprake is van bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld op grond van een medische indicatie of wanneer het gaat om broers en/of zussen die daardoor aantoonbaar moeilijker plaatsbaar zijn.
Het ministerie van Justitie en de Stichting Kind en Toekomst blijven zoeken naar de mogelijkheden om samen te werken met Amerikaanse vergunninghouders. Voorwaarde is wel dat de manier van werken in de VS verenigbaar is met de Nederlandse uitleg van het Haags Adoptieverdrag.
Noot voor redacties (