Dag van de Aarde: over de toekomst van onze planeet
Drie Delftse wetenschappers presenteren op 22 april - de Dag van de Aarde - de meest actuele inzichten rondom de staat van onze aarde. Onderwerpen zijn satellietwaarneming, oceaanstromingen, de biosfeer, aardbevingen en de toekomst van onze planeet. De bijeenkomst vindt plaats in het Meisjeshuis in Delft en is gratis toegankelijk voor iedereen die geĂŻnteresseerd is in onze planeet.
De staat van onze aarde zal op de 'Dag van de Aarde' worden besproken door de hoogleraren Ramon Hanssen, Massimo Menenti en Roland Klees, allen van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft.
Satellieten
De hoogleraren spreken over de betekenis van satellietwaarnemingen: Satellieten hebben weinig opwindende namen, en krijgen beduidend minder aandacht dan de kunstmanen die langs verre planeten vliegen, of over het oppervlak van Mars hobbelen, maar de satellieten die vanuit de ruimte op de aarde gericht staan verrichten misschien wel belangrijker werk dan de planeetverkenners. Ze laten zien hoe de mens omgaat met zijn enige habitat: planeet aarde. De satelliet informatie bepaalt tegenwoordig voor een groot deel welke beleidsbeslissingen politici en grote bedrijven nemen op het vlak van economie, klimaat, energie, voedsel, ontwikkelingshulp, etc. Dat betekent dat de satellieten een directe invloed hebben op de besteding van ons belastinggeld wat betreft deze vraagstukken. Hoe beter de informatie, hoe beter beleidsbeslissingen gefundeerd kunnen worden.
Technische Universiteit Delft