LTO-Nederland
Den Haag, 22 april 2009
Bijdrage lid Depla (PvdA) aan Spoeddebat over beloning directeur Aedes
Gesproken woord geldt!
Voorzitter,
Allereerst wil ik opmerken dat vertrekkend voorzitter van Aedes, dhr Van Leeuwen, beter zijn vertrekpremie had kunnen annuleren dan zijn afscheidscongres...
Dat gezegd hebbende.
De sector hanteert Izboud als richtlijn voor de beloning. Deze regeling moet herijkt worden. De regeling bevat bonussen voor korte termijn successen ipv belonen van duurzaam resultaat. Bovendien liggen deze ver boven de Balkende norm. Bij een publieke functie horen publieke salarissen. Salarissen en vertrekregelingen die wel uit te leggen zijn aan huurders.
Wat de PvdA-betreft is dat de Dijkstalnorm: het salaris van de minister president. We zijn dan ook blij dat de minister ondubbelzinnig heeft gekozen voor het wettelijk aan banden leggen van het salaris van corporatiedirecteuren. Ook zijn we tevreden met het feit dat de minister zich duidelijk heeft uitgesproken richting de nieuwe voorzitter m.b.t. zijn management fee , dat ongewenst en te hoog is. En dat, als wij de nieuwe wetgeving door de Kamer hebben, zijn salaris naar beneden toe bijstelt.
Tegen deze achtergrond hebben we de volgende vragen over de beloning van de beoogde voorzitter van Aedes.
1. U schrijft in uw brief van afgelopen vrijdag dat u zelf bent overeengekomen dat de nieuwe voorzitter van Aedes beloond wordt conform de normen van de sector zelf. Ik ga er van uit dat u niet bent overeengekomen dat dit het maximum, 250.000 euro, zou moeten zijn. Klopt het dat dit de uitdrukkelijke wens van Aedes en de beoogde voorzitter van Aedes is? Is het juist dat dit hun verantwoordelijkheid en keuze is en niet die van u?
2. Steunt u die keuze? Of zou u het toejuichen als het Aedes congres morgen het salaris van de beoogde voorzitter meteen op de Dijkstal-norm zet, zijnde het salaris van de minister president?.
Deelt u de opvatting van de PvdA-fractie dat het niet vanzelfsprekend is dat de voorzitter van een belangenvereniging net zoveel moet verdienen als het meest verdienende lid? Dat zou net zo vreemd zijn als dat de heer Wientjes van BNO/NVW evenveel zou verdienen als de baas van Shell.
3. Als de beoogd voorzitter meer gaat verdienen dan u wenselijk vindt, wat zijn dan volgens u de positieve uitkomsten van het gesprek?
4. U schrijft dat 20% van de directeuren van corporaties meer verdienen dan hun eigen norm (volgens de commissie Izeboud). Dat is een duidelijk bewijs dat zelfregulering niet helpt. Het is dan ook goed dat de minister onomwonden stelt dat hij per wet de salarissen van corporatiedirecteuren aan banden gaat leggen.
De beoogde voorzitter heeft bij Nova afgelopen zaterdag gezegd dat hij er alles aan zou doen om er voor te zorgen dat de sector aan zijn eigen normen zal voldoen. Zou u hem een handje willen helpen door openbaar te maken welke corporatiedirecteuren er meer verdienen dan de norm die de eigen sector heeft afgesproken? Zodat huurders hen hierop aan kunnen spreken en Raden van Toezicht weten dat ze in moeten grijpen?
5. Deelt u onze opvatting dat in de normen van de sector zelf naast de hoogte ook verkeerde prikkels, bonussen zitten die corporatiedirecteuren prikkelen tot korte termijn gewin?
Tot slot voorzitter. Woningcorporaties zijn maatschappelijke ondernemingen die een belangrijke maatschappelijke taak vervullen: zorgdragen voor betaalbare huisvesting van mensen die zich niet op de vrije markt kunnen redden. Bij zo'n publieke organisatie hoort een publiek salaris. Van hoog tot laag in de organisatie moeten deze publieke waarden centraal staan. Niet het salaris maar de prestaties van corporaties moeten het maatschappelijk debat domineren. Daar hebben huurders recht op, maar ook de vele werknemers en directeuren in de corporatiesector die dan eindelijk over hun werk kunnen praten ipv over het buitensporige salaris van collega's. Het is dan ook belangrijk dat we niet alleen de salarissen aan banden leggen, maar snel , dat wil zeggen voor het einde van dit jaar, wetgeving maken waarin de relatie tussen overheid en corporaties wordt vastgelegd.
LTO-Nederland