Ingezonden persbericht


Dysons energiesparende technologie: Less is more!
Waarom grotere motoren niet automatisch betere prestaties leveren

Hoe hoger de wattage, hoe beter de prestaties van je huishoudelijke apparaat, denken veel mensen. Niets is minder waar. Technologie is wat het verschil maakt, niet het vermogen van de motor. De realiteit is dat een motor met een hoge wattage energie kan verspillen en onnodig het milieu kan belasten.

De Europese Unie heeft hier al bij grote huishoudelijke apparaten, zoals koelkasten en wasmachines, op ingespeeld door energielabels op te leggen. Nu zijn de kleine huishoudelijke apparaten aan de beurt. Stofzuigers met onnodige grote motoren lijken een fenomeen uit het verleden te worden. De EU overweegt namelijk regels op te stellen die producenten dwingen meer energie-efficiënte technologieën en producten te ontwikkelen. En Dyson loopt al vooruit op deze ontwikkelingen.

Vandaag de dag is in Nederland het gemiddelde energieverbruik van een stofzuiger 1800 Watt(i). Dyson produceert echter nu al stofzuigers met hoge prestaties en een lage motorwattage. Zo is de Dyson DC24 rechtopstaande stofzuiger één van de meest energiezuinige stofzuigers op de markt. Het toestel heeft een kleine 650W motor, maar een stofopname die even groot is als de andere, grotere Dyson stofzuigers. De stofzuiger behaalt deze prestaties door de efficiency van de gepatenteerde Root CycloneTM technologie en het compacte design. De Dyson DC22 Baby stofzuiger heeft een motor van 1100W. De andere Dyson stofzuigers (DC19 en DC23) hebben een motor van 1400W. Allemaal ver beneden het gemiddelde niveau in Nederland.

Betere technologie en kleinere motoren
Een Dyson stofzuiger vertrouwt niet op stofzakken en filters omdat de gepatenteerde Root CycloneTM technologie het stof van de lucht scheidt. Andere stofzuigers gebruiken wel stofzakken en filters die kunnen verstopt raken. Hierdoor moet je langer stofzuigen om de klus te klaren en verspillen de motoren meer energie.

Dyson probeert de wetgeving een stap voor te zijn en is nu al volop bezig met het ontwikkelen van energiezuinige motoren. De digitale motor van Dyson, die al wordt gebruikt in de Dyson Airblade handdroger, zorgt er voor dat de machine tot 80% meer energie bespaart dan warmelucht-handdrogers. Dyson is meer nieuwe digitale motoren aan het ontwikkelen voor nieuwe producten en voor haar stofzuigers en handdrogers.

James Dyson zegt: "Grotere motoren zorgen niet voor betere prestaties. Ze symboliseren vooral ouderwets en inefficiënt design. Mensen willen een energiezuinige technologie die werkt, geen vals groen gebaar. Het vraagt tijd om baanbrekende technologie te ontwikkelen. Onze ingenieurs zijn bijna 10 jaar bezig geweest om digitale motoren te ontwikkelen. Deze motoren zijn twee keer zo klein en twee keer zo krachtig. In tegenstelling tot conventionele elektrische motoren gebruiken ze geen borstels waardoor ze dus ook geen koolstofdeeltjes uitstoten".

Voor de redactie

De DC24 Dyson Ball: krachtig en energie-efficiënt
Bij stofzuigers hoeft een hoge motorwattage niet automatisch betere prestaties te betekenen. Energie kan worden verloren aan een slecht ontwerp, geluid en warmte. De DC24 heeft een kleine motor, maar een even grote stofopname als een grotere Dyson stofzuiger. Dit komt door het efficiëntere ontwerp. Het DC24 model gebruikt Dysons gepatenteerde Root Cyclone technologie om het stof en vuil uit de lucht te halen. Hierdoor verliest het geen zuigkracht.

Waarom een is een lager motorwattage belangrijk?

. In Nederland stoten huishoudens jaarlijks 51 megaton CO2 uit, dit is ongeveer 20% tot 25% van de totale CO2 uitstoot in Nederland. 40% van deze 51 megaton CO2 komt door het gebruik van elektronische apparaten, dit komt neer op 13 megaton CO2 per jaar(ii).


. Huishoudelijke apparaten hebben een groter effect op het milieu tijdens gebruik dan tijdens de productie of in de afvalfase. Tijdens gebruik is bijvoorbeeld bij het wassen van je kleren of koelen van je melk. Bij stofzuigers is dat zeker het geval. Het gebruik van een stofzuiger is goed voor 90% van de totale impact die het toestel achterlaat op het milieu(iii).

EU energieverspilling:
Volgens het CECED (de Europese overkoepelende vereniging van fabrikanten van huishoudelijke apparaten) zijn meer dan 188 miljoen huishoudtoestellen in Europa meer dan 10 jaar oud. Deze toestellen zouden moeten worden vervangen(iv) om de uitstoot van CO2 gassen te verminderen.

-----------------------
(i) Bron: GfK. Gegevens over 2008.
(ii) Bron: Milieu Centraal
(iii) Energy using products (EuP) www.ecovacuum.org (iv) Studies uitgevoerd door het Duitse Öko-Institut

---- --