Gemeente Utrecht
Hierbij SV 2009, nr. 49 inzake bomenkap in Vleuten.
2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
49 Vragen van de heer drs. C.J. Verhoef
(ingekomen 20 april 2009)
Geacht college,
In Vleuten wordt gewerkt aan de reconstructie van het centrum. Ook de wegenpatronen vormen daar een onderdeel van. Nu blijkt dat er 45 bomen van bijna 50 jaar moeten verdwijnen. B en G is daar zeer ontstemd over.
Ook in dit geval is weer de aanpak van de verschroeide aarde toegepast. Een witvel papier en daarop tekenen wat je aan gebouwen wenst te realiseren. Bij de behandeling van het bomenbeleid, maar ook al daarvoor, is duidelijk door B en G aangegeven dat er bij de ontwikkeling van plannen veel meer vanuit de bestaande aanwezige bomen bezetting getekend dient te worden. Hierdoor wordt onnodige kappen van bomen voorkomen. Het voordeel is dat bomen gewoon kunnen doorgroeien en de bebouwing ook gelijk een glans van rijpheid krijgt. Bovendien leveren deze bomen hun bijdrage aan het beperken van de luchtverontreiniging.
Vanuit de burgerij is bezwaar gemaakt tegen de kap. Maar die zijn terzijde geschoven. Want de bouw moet doorgaan. ... Hen is gezegd dat de bomen herplant worden. Maar ja, dat zijn jonge bomen. De burgers moeten weer 40 jaar wachten tot er weer behoorlijke bomen staan met dezelfde luchtkwaliteitzuiverende mogelijkheden.
Burger en Gemeenschap protesteert tegen weer de gang van zaken en vindt het getuigen van gemeentelijk wanbeleid. Het straalt een gemeentelijk vernietigingsdrang naar de natuur uit naar de inwoners van de gemeente Utrecht. Hoe geloofwaardig kan de ALU (Aanpak luchtkwaliteit Utrecht) nog zijn voor de inwoners. Het toont geen constructief natuur en duurzaam gerichte visie. Het gemak waarmee toestemming gegeven wordt voor de kap dwingt geen enkele architect om ter plekke te gaan kijken en eerst op zijn wit papier de bomen te tekenen voordat hij met de gebouwen begint.
Op grond van het volgende hebben wij de volgende vragen:
1. Vindt u dat bomen van boven de 20 jaar een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van de luchtverontreiniging?
2. Vindt u de gang van zaken van eerst de gebouwen tekenen en dan kijken welke bomen er staan en welke gekapt moeten worden de juiste aanpak?
3. Bent u bereid om het gemeentelijk beleid te versterken door voor dat de architect begint te tekenen de architect een tekening te laten inleveren waarop exact de bomen staan?
4. Bent u bereid om nogmaals de kap rondom de Pastoor Ohllaan en rondom de bibliotheek te heroverwegen?
---- --