Politie Haaglanden

Persberichten 20 april

Haaglanden, 21-04-2009

Gewond bij aanrijding
Den Haag Een 33-jarige motorrijder uit Den Haag raakte maandag 20 april omstreeks 18.05 uur lichtgewond toen een 30-jarige bestuurder van een bestelauto uit Dordrecht hem op de Vondelstraat aanreed. De motor kwam onder de bestelbus terecht en de Hagenaar raakte licht gewond aan zijn knie. De politie onderzoekt de toedracht van de aanrijding.

Vrouw gewond bij aanrijding
Den Haag Een 31-jarige vrouw uit Hong Kong raakte maandag 20 april rond 17.35 uur gewond bij een aanrijding op de Prins Mauritslaan. De vrouw stak het kruispunt over op een punt waar het, door een bouwterrein, zeer onoverzichtelijk was. Een 19-jarige Zoetermeerder in een personenauto kon de vrouw niet zien oversteken, waardoor hij een aanrijding niet meer kon voorkomen. Ambulancepersoneel vervoerde de vrouw met letsel aan hand en enkel naar het ziekenhuis.

Dronken
Den Haag De politie kreeg maandag 20 april om 20.30 uur de melding dat een man met zijn auto tegen een geparkeerde auto was gereden. Aangekomen in de Keizerstraat ontkende de 54-jarige Hagenaar dat hij achter het stuur had gezeten. Getuigen hadden echter gezien dat deze man aan de bestuurderskant van de betrokken auto was uitgestapt. Agenten roken een alcohollucht bij de Hagenaar en namen hem mee naar het politiebureau voor verder verhoor en een blaastest. Hier blies hij 810 ugl. De man moest direct zijn rijbewijs inleveren. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 ugl of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Scooterdief rijdt hond aan
Den Haag - De politie zag maandag 20 april rond 14.45 uur op de Guntersteinweg twee jongens op een motorscooter rijden die bij het zien van de agenten probeerden te vluchten. Na een korte achtervolging stapte de bijrijder op de Moerweg af. De agenten kozen ervoor de bestuurder te blijven volgen. Op het Erasmusplein hielden de agenten de17-jarige Hagenaar aan. Vervolgens kwam er een man aangelopen die graag zijn hondenriem terug wilde. Wat bleek: tijdens de achtervolging had de Hagenaar op het trottoir bijna een 64-jarige Hagenaar aangereden. De man kon nog net opzij springen, maar zijn hond niet meer. De scooter sleurde de hond enkele meters mee, maar hij werd gered omdat zijn halsband gelukkig losschoot. Op het politiebureau bleek dat de scooter in Duitsland als gestolen staat geregistreerd. De Hagenaar verklaarde dat hij de scooter had gekocht en niet wist dat deze van diefstal afkomstig was. Hij kreeg een proces-verbaal.

Jongen aangehouden voor scooterdiefstal
Den Haag/Loosduinen Een 15-jarige jongen uit Den Haag had kennelijk geen zin om te wachten tot zijn verjaardag voor hij een scooter kon rijden. Op 20 april om 09.50 uur zagen twee agenten de jong ogende scooterrijder op de Albardastraat rijden en vroegen hem om zijn bromfietsrijbewijs. Niet alleen bleek de jongen geen rijbewijs te hebben, ook kon hij geen papieren van de scooter overhandigen. Bij controle bleek de scooter enkele dagen geleden als gestolen te zijn opgegeven. De agenten hielden de jonge Hagenaar vervolgens aan. Op het politiebureau bekende de jongen de scooter gestolen te hebben. Hij zal zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Zonder rijbewijs, maar met alcohol
Den Haag/Loosduinen Een 43-jarige Hagenaar liep tegen de lamp toen hij 20 april rond 22.30 uur slingerend over de Oude Haagweg reed. Agenten hielden de man staande om een blaastest af te nemen. Niet alleen had de man inderdaad te veel gedronken, ook bleek dat hij geen geldig rijbewijs bezat. De agenten hielden de man aan en namen hem mee naar het bureau. Daar blies de man 445 ugl. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.
De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Wie het kleine niet eert
Den Haag Alle kleine beetjes helpen, dat moet de 72-jarige Hagenaar gedacht hebben die 20 april rond 17.15 uur werd aangehouden wegens winkeldiefstal. De man werd betrapt bij de kassa van een winkel aan het Goeverneurplein. Hij rekende diverse spullen af, maar niet het worstje dat hij in zijn broekzak had gestopt. Na onderzoek bleek dat de man twee jaar eerder ook al eens betrapt was op diefstal, toen ter waarde van 85 cent.

Winkelverbod
Leidschendam Bedrijfsbeveiligers herkenden op maandag 20 april omstreeks 09.15 uur een 53-jarige Leidschendamse die aan het winkelen was in een supermarkt in het winkelcentrum Leidsenhage. Zij hadden de vrouw al enkele keren betrapt op winkeldiefstal en het was hen bekend dat de vrouw een collectief winkelverbod voor het winkelcentrum had gekregen. De Leidschendamse werd daarop aangehouden voor huisvredebreuk en aan de politie overgedragen. Zij heeft een verklaring afgelegd en werd daarna in vrijheid gesteld. De politie heeft proces-verbaal tegen haar opgemaakt.

Scherven brengen niet altijd geluk
Voorburg Een 33-jarige Zoetermeerse glaszetter had op maandag 20 april omstreeks 17.00 uur de glasplaten op zijn aanhangwagen niet goed verankerd. De man had de glasplaten met dunne touwtjes vastgemaakt. Op de Prinses Mariannelaan ging het mis. De glasplaten vielen van de aanhangwagen op de rijbaan, hetgeen een enorme ravage veroorzaakte. Hoewel de Zoetermeerder inmiddels druk doende was om de glasscherven van de rijbaan te verwijderen, kreeg hij een bekeuring omdat hij de lading op ondeugdelijke wijze bevestigd had.

Voor derde keer zonder rijbewijs
Voorburg Een 28-jarige Voorburgse automobilist riep problemen over zich af, toen hij op maandag 20 april omstreeks 11.00 uur niet handsfree bellend achter het stuur van zijn auto zat. Politieagenten lieten de Voorburger op de Parkweg zijn auto tot stilstand brengen, waarna zij hem bekeurden. De man verstrekte onjuiste personalia om onder een bekeuring uit te komen. Helaas voor hem viel hij al snel door de mand, waarop hij bekeuringen kreeg voor het rijden zonder rijbewijs (derde keer), het opgeven van een valse naam en het niet handsfree bellen.

Verkeerscontrole
Rijswijk Agenten voerden maandagavond 20 april een verkeerscontrole uit op de Prinses Beatrixlaan. Ze controleerden op het dragen van gordels en snelheid. Toen ze een 45-jarige man uit Rijswijk bekeurden voor een te hoge snelheid, merkten ze dat hij te veel gedronken had om te mogen rijden. Op het politiebureau blies hij 570 ugl. Hij kreeg daar een proces-verbaal en een tijdelijk rijverbod uitgereikt. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Met 107 km/u over de Verdilaan
Naaldwijk Een 32-jarige motorrijder uit Naaldwijk reed maandag 20 april om 20.00 uur met 110 km/u over de Verdilaan. Agenten zagen dat hij zigzaggend om fietsers en voetgangers heen reed. Hij werd aangehouden en moest op het politiebureau zijn rijbewijs én motor achterlaten.

Man loopt door na ongeval
Naaldwijk De politie is op zoek naar een man die woensdag 15 april om 14.15 uur betrokken was bij een ongeval op het Valstarplantsoen. Een 79-jarige vrouw uit De Lier viel daar van haar fiets toen de man onverwacht overstak. De man hielp haar nog wel opstaan, maar liep daarna door. De vrouw had een bloedneus en blauwe plekken, zwellingen en schaafwonden aan haar gezicht en benen. Ook raakte haar fiets beschadigd. Een getuige sprak de man bij de bushalte Kruisbroekweg aan. Na veel aandringen gaf hij een naam en een adres in Den Haag op, dat bij navraag niet bleek te bestaan. De politie is op zoek naar hem. Het gaat om een blanke man van ongeveer veertig jaar met donkerblond haar, een slank postuur en een rond hoofd. Hij droeg een lichtblauw shirt met op de voorkant een witte bedrukking en een spijkerbroek. (Her)kent u deze man of weet u om wie het gaat? Neemt u dan contact op met de politie in het Westland via 0900-8844. Liever anoniem? Belt u dan met M. op 0800-7000.

Betrapt!
Delft Politieagenten betrapten dinsdagochtend 21 april rond 01.00 uur op het Maria Strickhof op heterdaad twee dieven. De mannen, van 21 en 22 jaar uit Delft, verlieten een bouwterrein met onder andere pvc-buizen en een vlag. Zij werden aangehouden.

Wielloos
Zoetermeer De eigenaresse van een Audi 8D keek stond maandag 20 april wel even raar te kijken toen zij op de Tasmanie bij haar auto kwam. Dieven hadden namelijk alle vier de wielen en banden gestolen en vervolgens de auto op stenen gezet. De eigenaresse deed aangifte.