---
Recessie in de seafood-industrie
21-4-2009 | Economisch
Door de economische crisis gaan mensen minder vaak uit eten. Dit is de
belangrijkste oorzaak van de recessie die de seafood-industrie (vis-,
schaal- en schelpdieren) nu beleeft. "Er is een trend om minder geld
uit te geven aan eten. De visverwerkers in het Westen, met name de
foodservice-leveranciers, worden daar hard door geraakt," aldus Gorjan
Nikolik, analist bij Rabobank.
Visrestaurants getroffen
Het restaurantbezoek loopt op dit moment terug, maar visrestaurants
hebben hieronder meer te lijden dan restaurants met andere
vleesproducten. Meer dan 50 procent van de seafood-producten wordt
verkocht via restaurants.
Producten zoals garnalen, verse tonijn en sushi hebben een sterke
binding met foodservices en worden daarom harder getroffen dan
seafood-producten die via supermarkten of vishandels worden verkocht.
In sommige gebieden is bijvoorbeeld de consumptie van sushi met 50
procent gedaald.
"De sushi-eter consumeert minder in restaurants, en er is eigenlijk
geen product dat een alternatief voor verse sushi biedt. Daarom komt
de klap harder aan bij restaurants met sushi op het menu en bedrijven
die de verse vis aan restaurants leveren," zegt seafood-analist
Nikolik.
Traditionele, vaakgegeten visproducten crisis-bestendig
Regionale, vaakgegeten seafood-producten zijn over het algemeen veel
minder vatbaar voor de effecten van de economische crisis.
"Traditionele seafood-producten hebben het minst te lijden onder de
crisis, omdat ze worden beschouwd als essentieel voor de cuisine en
cultuur van de consument," aldus Nikolik.
Traditionele visproducten zijn bijvoorbeeld fish and chips in
Groot-Brittannië, heek in Spanje, baccalau (stokvis ofwel gezouten
kabeljauw) in Portugal, mosselen in België, haring in Nederland en
karper in Polen.
"Voor de Britse consument kan fish and chips eigenlijk niet zonder
kabeljauw. In Nederland is er geen goedkoper alternatief voor haring
met uitjes. Hoe meer een bepaalde soort vis deel uitmaakt van de
cultuur, des te minder wordt hij geraakt door veranderingen in de
economie," zegt Nikolik.
---
Contact
Food & Agribusiness
Tel: 030-2165714
* Contactformulier
Rabobank Nederland