Gemeente Gilze en Rijen

Aanpak gemeente heeft gewerkt

Overlast roeken nagenoeg verdwenen

De overlast van roeken in Hulten en in de Nerhovenstraat en het Mollebos in Gilze is nagenoeg verdwenen. De aanpak van de gemeente in de afgelopen maanden heeft resultaat gehad. De gemeente stopt binnenkort met de acties en de geluidsinstallaties verdwijnen.

Omwonenden van bovengenoemde locaties hebben geen last meer van de roeken. De vogels zijn ergens anders gaan nestelen. Ze komen nog weleens kijken maar omdat de plekken onaantrekkelijk voor ze zijn gemaakt, maken ze hier geen nesten meer. Wel blijken meer roeken naar het parkje achter de Rabobank getrokken te zijn. Ze hebben hier al eieren gelegd en mogen daarom nu niet meer gestoord worden. Wel is afgesproken om deze overlastlocatie volgend jaar in het roekenbeschermingsplan mee te nemen. Verder zijn er veel roeken vertrokken richting het buitengebied.

Roekenbeschermingsplan

Er was al jaren overlast van roekenkolonies in Gilze en Hulten. Vooral door de uitwerpselen, het nestmateriaal en het geluid wat deze vogels maken. Sommige omwonenden van de roekenkolonies hebben daardoor last van psychosomatische klachten en stress. Daarom heeft de gemeente een roekenbeschermingsplan opgesteld. Hierin is vastgelegd hoe zij deze overlast wil oplossen en voorkomen. De wet bepaalt dat de roek een beschermde vogel is. Maar de gemeente heeft een ontheffing gekregen voor vijf jaar om de overlast te mogen bestrijden

Aanpak
Hoe de gemeente deze overlast heeft aangepakt? Op de overlastlocaties Hulten, Nerhovensestraat en Mollebos hebben we geluidsinstallaties geplaatst. Deze lieten een paar keer per uur - alleen overdag - een angstkreet van de roek horen. Behalve deze vaste geluidsinstallaties, is een medewerker van de afdeling Beheer Openbare Ruimte ook met een mobiele geluidsinstallatie rondgegaan, die dezelfde geluiden maakte. Daarnaast hebben we de oude nesten en mogelijke nesttakken verwijderd. Ook zijn er nieuwe nesten verwijderd voordat er eieren gelegd waren.

Maak je gebruik van angstkreten, dan treedt er na een tijdje gewenning op en reageren de roeken er niet meer op. Daarom hebben we de hulp van een valkenier ingeroepen. Ook deze heeft een aantal weken de overlastlocaties bezocht.

Vervolg
Nu de overlast verdwenen is, wil dat niet zeggen dat we er voor altijd vanaf zijn. Volgend jaar als het broedseizoen begint, keren de roeken weer terug naar deze locaties. Dus ook dan zal de gemeente weer acties ondernemen om overlast te voorkomen.