Snel Nederlandse mariniers nodig ter bescherming koopvaardij

21/04/2009 09:37

Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders

Nederlandse reders willen snel bewapende mariniers aan boord van hun koopvaardijschepen ter bescherming tegen de gewelddadige aanvallen van piraten in de Golf van Aden en ten oosten van Somalië. Gezien het grote aantal recente kapingen wordt dat steeds noodzakelijker.

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) is van mening dat de inzet van de diverse aanwezige marineschepen versterking behoeft door de inzet van bewapende mariniers. De laatste weken zijn diverse schepen gekaapt. Hoewel het Nederlandse fregat Hr. Ms. De Zeven Provinciën een goede bijdrage aan de bescherming levert, zal het schip a.s. donderdag haar missie beëindigen. Pas in juni is de Koninklijke Marine weer actief in deze regio. Naast het verzoek om ondersteuning door mariniers, bepleit de KVNR met klem om inzet van een ander Nederlands marineschip, niet noodzakelijk een fregat, om de plaats in te nemen van De Zeven Provinciën.

Voor de Nederlandse reders is intensieve actie nu geboden. Effectieve bescherming van de koopvaardij dient snel geregeld te worden.