Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Goede resultaten bij Europese tunnels

Den Haag, 21 september 2009

Het gaat de goede kant op met de tunnelveiligheid in Europa. Van de dertien tunnels scoren er negen 'zeer goed' in de meest recente tunneltest die de ANWB in samenwerking met Europese zusterclubs heeft uitgevoerd. Drie kregen het predicaat 'goed' en één tunnel scoorde 'redelijk'. Dit jaar werden geen Nederlandse tunnels onder de loep genomen. Dit omdat er nog geen nieuwe tunnels gereed waren voor inspectie.

Alle tunnels zijn bezocht door tunnelexperts. Na de inspectie van de desbetreffende tunnel werd met de exploitanten gesproken over veiligheidstechnische vraagstukken. Beoordeeld werden enerzijds de risiciofactoren, zoals verkeersdrukte, percentage vrachtwagens in het verkeer, vervoer van gevaarlijke stoffen, één- of tweerichtingverkeer, anderzijds de maatregelen om de risico's te beperken of gevolgen van noodsituaties te hanteren. Daaronder vallen communicatiemogelijkheden, brandwerende maatregelen, vlucht- en reddingswegen, ventilatie en calamiteitenplannen en trainingsprogramma's van hulpdiensten.

Voor het elfde jaar onderzoekt de ANWB samen met de zusterclubs Europese tunnels op hun veiligheid voor automobilisten. Het plan is daar ook in de toekomst mee door te gaan. Onder invloed van dit testprogramma zijn overheden door heel Europa bezig hun tunnels te verbeteren of leggen ze zich bij de bouw van nieuwe tunnels steeds hogere eisen op.

De ANWB geeft informatie over alle geteste Europese tunnels, onder meer bij de Europese routeplanner op anwb.nl. Daarnaast heeft de ANWB informatie beschikbaar over wat een automobilist moet doen mocht zich een calamiteit voordoen in een tunnel. Ook is er op anwb.nl een interactief programma beschikbaar waar de bestuurder kan oefenen wat te doen bij een botsing of brand of pech in een tunnel.

Het belangrijkste bij het rijden in een tunnel:


* Hou je aan de maximumsnelheid


* Hou zoveel mogelijk afstand


* Keer nooit en rijd nooit achteruit


* Blus een brand alleen in het beginstadium. Wanneer de brand echter niet meer te blussen is, waarschuw hulpdiensten, en verlaat de tunnel.


* Doe de lichten van de auto aan.


* Zelf uw zonnebril af voordat u de tunnel inrijdt.