Kamer van Koophandel in gelijk tegen Kantoor voor Klanten

20/04/2009 17:52

Kamer van Koophandel Nederland

De voorzieningenrechter Rechtbank Rotterdam heeft de Kamer van Koophandel in het gelijk gesteld in het kort geding dat de KvK had aangespannen tegen drie vennootschappen en vijf natuurlijke personen, die ieder hun eigen een rol hebben gespeeld in de kwestie Kantoor voor Klanten.

Eind 2008 zijn op naam van Kantoor voor Klanten, die zichzelf gemakshalve afkort met KVK, ongeveer 350.000 facturen verstuurd aan ondernemers in Nederland. Daarin werd gevraagd om betaling van 149 euro. In totaal wilde Kantoor voor Klanten 1,4 miljoen ondernemers een dergelijke factuur sturen. De factuur lijkt sterk op de jaarlijkse factuur van de Kamer van Koophandel onder andere door gebruik van een sterk gelijkend logo en opmaak. Kantoor voor Klanten stuurde deze factuur - naar eigen zeggen - voor opname in een bedrijvengids. Daarnaast lanceerden zij een website genaamd www.kvkhandelsregister.nl. Door veel inspanning van de Kamer Van Koophandel en met hulp van derden is voorkomen dat ondernemers massaal tot betaling van de facturen aan Kantoor voor Klanten zijn overgegaan. Dit o.m. door snel de bankrekening waarop moest worden betaald, te blokkeren (zodat betaling onmogelijk was) en door reeds betaalde bedragen door de bank te laten storneren.

Naar voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter hebben gedaagden inbreuk gemaakt op zowel het woord- en beeldmerk van de Kamer van Koophandel, als haar auteursrechten op de grafische voorstelling van het logo, de website, de factuur en haar handelsnamen.

De voorzieningenrechter heeft alle vorderingen van de Kamer van Koophandel, die gedaagden moeten weerhouden van het plegen van verdere merkinbreuken en/of verder onrechtmatig handelen tegen de Kamer van Koophandel, toegewezen. Zo moet Kantoor voor Klanten stoppen met gebruik van hun naam, logo, de afkortingen KVK en KVK handelsregister etc. Daarnaast moeten gedaagden de domeinnaam kvkhandelsregister - op straffe van een dwangsom - overdragen aan de Kamer van Koophandel.

De voorzieningenrechter heeft verder geoordeeld dat gedaagden hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de schade die is ontstaan door het versturen van de facturen en de voorbereiding tot verzending van (nog meer van) dergelijke facturen. De rechter heeft echter, bij gebrek aan spoedeisend belang, een voorschot op de schadevergoeding afgewezen. Gedaagden kunnen nog in hoger beroep gaan.

Door de kwestie met de misleidende facturen, de aandacht in de media hiervoor, de aandacht in de Tweede Kamer en met de uitspraak van de voorzieningenrechter hoopt de Kamer van Koophandel dat er in Nederland meer aandacht is gekomen voor acquisitiefraude.





http://www.kvk.nl

http://www.kvk.nl