Groen!
Ecologisch voedselplan: 10 stappen naar een minder industriële landbouw
door Bart Staes (Europese fractie) op 20 april 2009 in "Dierenwelzijn",
"Milieu en natuur", "Voeding en landbouw"
Hoewel voedsel basisbehoefte nummer één is, besteden we er te weinig
aandacht aan. âZo goedkoop mogelijkâ leek decennia het enige
criterium. âEr moet dringend meer aandacht voor duurzame en
ecologische voedselproductie komen, én de producenten,â stelt Europees
parlementslid Bart Staes (Groen!) die vandaag de inhoud van zijn
Brooddoos voorstelde: een creatief verpakt en vormgegeven boekje over
de voedselcrisis met tien punten om de voedselproductie weer op een
duurzame, klimaat-, dier- en mensvriendelijke manier te organiseren.
De landbouwsector heeft een enorme impact op de klimaatverandering.
Zij zorgt voor ongeveer een vijfde van de uitstoot van broeikasgassen.
De veeteelt alleen al stoot meer uit dan de transportsector. Een
diervriendelijkere veeteelt en afbouw van onze vleesconsumptie zijn
dringend nodig. Dat kan o.m. door onze boeren te steunen die kiezen
voor meer ruimte per dier en gebruik van lokaal geproduceerd veevoer
en minder gebruik van minerale meststoffen en krachtvoer. Hierdoor
wordt er minder energie verbruikt en minder methaan uitgestoten.
"Omdat de vleesindustrie zo'n impact heeft op ons leefmilieu en te
veel vlees eten slechts is voor onze gezondheid, is het de plicht van
de overheid om vegetarisch eten te stimuleren," verklaart Staes.
Naast de productie van ons voedsel, heeft ook het transport ervan een
enorme impact op ons klimaat. Via een kwaliteitslabel, promotie en
subsidies wil Groen! de echte streekproducten van dicht-bij-ons
steunen. Zeker als het om milieuvriendelijke of biologische producten
gaat. Producten die van verder komen, zouden zoveel mogelijk moeten
voldoen aan de vereisten van fair trade. Voedsel wordt over honderden,
soms duizenden kilometers vervoerd, waardoor de kost voor milieu en
klimaat enorm oploopt.
De overheid moet landbouwers ook ondersteunen bij investeringen in
energiebesparende maatregelen. De productie van zonnestroom in de
land- en tuinbouw kan enorme voordelen opleveren. Door een `Rent a
Roof'-systeem zouden ook land- en tuinbouwers hun daken ter
beschikking kunnen stellen aan installateurs van zonnestroom en in
ruil daarvoor goedkope zonnestroom geleverd krijgen.
Groen! wil tegen 2020 tot 10% biolandbouw. Daarom moet het
prijsverschil tussen biologische en gangbaar geteelde producten
verkleinen via een serieuze verlaging van de BTW op verwerkte
bioproducten (nu 21%) zodat biologische kwaliteitsproducten voor
ieders portemonnee haalbaar worden.
Groen! wil ook meer geld vrijmaken voor onderzoek naar biologische
landbouwpraktijken en van Vlaanderen een GGO-vrije regio maken. Boeren
die kiezen voor minder productie, meer kwaliteit, veilig voedsel,
leefmilieu, dierenwelzijn en diversificatie, hebben voor Groen! recht
op een fikse ondersteuning. "De 10 maatregelen die ik vooropstel in
mijn boekje hebben slechts 1 doel: Op langere termijn de tegenstelling
tussen landbouw en leefmilieu overstijgen. Die 2 kunnen elkaar
versterken: Landbouw wordt dan 'milieubouw'," besluit Staes.
Het volledige ecologische voedselplan kan u hier nalezen
Meer info over Bart Staes: www.bartstaes.be
Contact: Bart Staes -
Deel Deel
Bart Staes