Gemeente Heumen

Heumen geeft burgers garanties

De gemeente Heumen heeft een kwaliteitshandvest vastgesteld. Daar staat in op welke service burgers minimaal mogen rekenen. Als aan die normen niet wordt voldaan krijgt de burger daarvoor excuses. Het handvest treedt per 1 mei 2009 in werking.

Afspraak is afspraak, vindt de gemeente. Dat betekent dat burgers en bedrijven de gemeente mogen houden aan toezeggingen over de dienstverlening.
Wethouder Henk van den Berg: Kwaliteit is een subjectief begrip. Een burger die iets aan de gemeente vraagt verwacht misschien wel binnen een paar dagen antwoord. Soms kan dat niet. Daar moeten we als gemeente duidelijk over zijn. Dan wek je geen onterechte verwachtingen en weet de aanvrager waar hij aan toe is.

excuus
Eigenlijk is het niets opzienbarends: doen wat je belooft. Toch lukt dat niet altijd in een bureaucratische wereld met veel uiteenlopende procedures en regels.
Kwaliteitshandvesten zijn dan ook niet nieuw bij de overheid. Er zijn gemeenten die ze zover doorvoeren dat verzuim wordt goedgemaakt met een bloemetje of een bon. Daar kiest Heumen nadrukkelijk niet voor, zegt Van den Berg. Zoiets kan al snel een goedmakertje lijken: alsof het verzuim dan wat minder erg is. Bovendien moeten we het betalen met belastinggeld van weer andere burgers.
We willen vooral léren van wat er mis gaat, zowel medewerkers en bestuurders. En dat kan beter door persoonlijk tegen de betrokken burger te zeggen dat het je spijt en intern te regelen dat het voortaan beter gaat.

klantvriendelijkheid
In het gemeentehuis is al een jaar een ontwikkeling gaande waarin de ambtelijke en bestuurlijke organisatie wordt omgebouwd. Onderdeel daarvan is een klantvriendelijkere houding: niet denken vanuit de gemeentelijke kanalen en structuren, maar in de schoenen van de burger gaan staan. De ambtenaren worden daarin getraind. Uitgangspunt voor de betere dienstverlening is de BurgerServiceCode. Dat is een landelijke afspraak, vervat in 10 punten, om de contacten tussen overheid en burgers gemakkelijker en doorzichtiger te maken. Daarin staat onder andere dat de burger zaken met de overheid moet kunnen doen op de manier die hij wil: aan het loket, via internet, per brief enz, dat begrijpelijke taal moet worden gebruikt en dat snel duidelijk moet zijn waar de informatie of de dienst te krijgen is.

beloven wat kan
In de servicenormen staat dat een briefschrijver of een mailer binnen 5 dagen hoort wie de contactpersoon is en wanneer een definitieve reactie volgt. Verder staat erin dat uiterlijk dezelfde dag of de (werk)dag erna wordt teruggebeld als de gevraagde persoon er niet is. Ook de tijden voor de telefonische bereikbaarheid worden ruimer. Dat zijn beloften die we nu waar kunnen maken, zegt de wethouder. Maar we blijven continu de kwaliteit verbeteren. We zijn bijvoorbeeld bezig om regels te schrappen waardoor we procedures sneller kunnen maken. En we willen in de toekomst de openingstijden steeds meer gelijk trekken.