Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Uitkomst Wajongdebat: toegang tot sociale werkvoorziening wordt toch beperkt

De Tweede Kamer heeft donderdag verder gepraat over de nieuwe Wajong. Met de uitkomst van het debat is de CG-Raad niet tevreden. Vorige week leek het er even op dat de Wsw voor Wajongers toegankelijk zou blijven en dat mensen geen negen jaar hoeven te wachten op het Wettelijk Minimumloon. Dit klopt niet, blijkt nu uit de antwoorden van minister Donner.

De Wsw wordt voor nieuwe Wajongers op papier niet geheel afgesloten, maar in de praktijk eigenlijk wel. Want als de Wajonger een concreet werk- of reïntegratieaanbod aanbod krijgt van het UWV dan moet hij dit aanbod accepteren, ook als hij op de wachtlijst voor de Wsw staat. Alleen als duidelijk is dat de Wajonger uitsluitend beschut kan werken, kan hij wachten op een Wsw-plek. Hiermee verdwijnt voor veel Wajongers ook het perspectief op functieloon binnen de Wsw.

De Kamerleden Ulenbelt (SP), Van Gent (Groen Links) en Spekman (PvdA) stelden zeer kritische vragen over de samenhang tussen Wajong en Wsw en de hoogte van de beloning. In diverse amendementen en moties zijn aanpassingen voorgesteld. Hierover wordt volgende week gestemd.

Kernrol voor UWV en werkgevers

Het UWV moet samen met de werkgevers Wajongers aan een baan helpen. Als dit niet lukt dan vallen Donners plannen in duigen. Want ondersteuning naar werk is de kern van de nieuwe Wajongregeling. Hiermee legt de overheid zichzelf een resultaatverplichting op en dat is wel een omslag in de sociale wetgeving. Of die omslag wordt bereikt, valt te betwijfelen. Kunnen minister Donner en staatssecretaris Kleinsma de werkgevers ertoe aanzetten om met een concreet werkaanbod te komen? Wordt dit geen wedstrijd tussen een aanbod vanuit de Wajong en vanuit de wachtlijst van de Wsw?

Minimumloon

In het debat is verder enige winst geboekt waar het gaat om de beloning onder het minimumloon. Het moment waarop men minimumloon kan krijgen is iets vervroegd: van 27 naar 25 jaar, maar alleen als de maximale verdiencapaciteit duidelijk is. Maar het uitzicht op functieloon is voor Wajongers feitelijk verdwenen doordat doorstroom naar de Wsw bijna niet meer mogelijk is. Daardoor ontstaat er een onlogisch en oneerlijk verschil in beloning tussen Wsw en Wajong. Mensen in een beschutte werkplek verdienen meer dan mensen bij een reguliere werkgever. De CG-Raad vindt dit een foute ontwikkeling: voor Wajongers die naar maximaal vermogen werken moet werk lonen.

De CG-Raad zal met het ministerie van SZW en het UWV in gesprek blijven over de consequenties en de uitwerking van de Wajongplannen.

(Geplaatst: 18 april 2009)

---