Nederlandse Zorgautoriteit


Mon EigenRisico (4,52 MB)

Uitbetaling compensatie eigen risico moet beter

Publicatiedatum: 20-04-2009

NZa monitort regeling eigen risico Zorgverzekeringswet

De compensatie van het verplicht eigen risico Zorgverzekeringswet verloopt nog niet goed. Dat blijkt uit de monitor Eigen Risico 2008 van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). 46.000 verzekerden met recht op gedeeltelijke compensatie wachten nog op geld. Verder gebruikt de helft van de zorgverzekeraars het eigen risico in 2009 om verzekerden naar voorkeursaanbieders te sturen. Daarnaast blijkt uit de monitor dat de administratiekosten van de zorgverzekeraars voor de invoering van het verplicht eigen risico hoger uitkomen dan verwacht.

Sinds 1 januari 2008 geldt voor alle verzekerden van 18 jaar en ouder een verplicht eigen risico. Verzekerden met meerjarige, onvermijdbare zorgkosten en verzekerden in AWBZ-instellingen (1,85 miljoen) hebben recht op een gedeeltelijke compensatie. Het uitbetalen van deze compensatie verloopt traag doordat uitbetalinginstantie CAK over 2008 uit moest gaan van bestanden en systemen die daar niet primair voor bedoeld zijn, verouderd waren en/of waar gegevens uit ontbraken. De NZa heeft het CAK en de verzekeraars opgedragen het probleem op te lossen. Zij zijn inmiddels begonnen met het aanleggen van nieuwe bestanden en het achterhalen van gegevens. Zodra deze bekend zijn, krijgen de verzekerden of hun nabestaanden de compensatie alsnog uitgekeerd.

Doel van het eigen risico is dat patiënten goed afwegen of het gebruik van medische voorzieningen nodig is. Hierdoor dalen de kosten van de gezondheidszorg en daarmee de premies voor de verzekerden. Sinds 1 januari 2009 mogen verzekeraars het eigen risico ook gebruiken als sturingsinstrument. Ze kunnen ervoor kiezen geen eigen risico te berekenen voor zorg die verzekerden afnemen bij door hun gecontracteerde aanbieders. Door deze sturing kunnen verzekeraars goede afspraken maken met zorgaanbieders over de kwaliteit, de prijs en de hoeveelheid zorg, wat allemaal in het voordeel is van de zekerde. 58% van de verzekeraars doet hier in 2009 ervaring mee op.

Uit een inventarisatie bij verzekeraars blijkt verder dat de administratiekosten voor de in- en uitvoering van het verplicht eigen risico hoger uitkomen dan vooraf was ingeschat. De kosten verschillen per verzekeraar en hangen af van de gekozen aanpak en hun computersystemen. Verzekeraars kunnen hun structurele administratiekosten beperken door de premiebetaling en het verrekenen van het eigen risico te integreren. Belangrijke voorwaarde is volgens de NZa dat de prikkel om alleen weloverwogen gebruik te maken van medische voorzieningen blijft.

De NZa blijft in 2009 toezicht houden op de uitvoering van de compensatieregeling verplicht eigen risico. Ook zal zij vanuit haar rol als marktmeester het gidsen van verzekerden via het eigen risico nauwkeurig volgen.

Bijlage:



Zie het origineel

* Monitor Eigen Risico 2008