Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Nederland en Duitsland: samen één

14 april 2009

Cultureel gelijk op tijdens de Verlichting

De Verlichting in Nederland heeft het imago suf, christelijk en weinig opwindend te zijn geweest. Zeker in vergelijking met de buurlanden die bol stonden van radicale politieke en filosofische veranderingen. De roerige tijden lieten Nederland niet ongemoeid. Lang is gedacht dat vooral Frankrijk de Verlichting in Nederland beïnvloedde; aandacht voor de cultuurtransfer vanuit Duitsland was er nauwelijks. NWO-promovendus Viktoria Franke toont aan dat juíst Duitsland en Nederland op cultureel vlak een sterke eenheid vormden tijdens de Verlichting. Zij promoveert op 20 april aan de Radboud Universiteit.

De Verlichting staat voor een periode waarin de oude, conservatieve opvattingen over politiek, wetenschap en religie binnen de westerse wereld hevig ter discussie stonden. Franke reconstrueerde het Verlichte debat en diens invloed op de Nederlandse samenleving. Binnen dit Verlichte debat vormden twee Duitse filosofieën de belangrijkste thema's: de protestantse theologie en de meer rationele Kantiaanse filosofie. De aanhangers van deze filosofieën stonden lijnrecht tegenover de behoudende christelijke achterhoede. Zowel in Duitsland als in Nederland trad deze tweedeling op. De achterhoede wilde vasthouden aan de orthodox-christelijke samenleving. De discussie draaide uiteindelijk vooral om de plaats van het christendom in de maatschappij.

De gelijke culturele ontwikkelingen in Duitsland en Nederland liepen rond 1820 weer ten einde. Toen wakkerden de vroege Duitse Romantiek en het Duitse Idealisme het nationalisme in Duitsland aan. Vervolgens maakte de Nederlandse theologie en filosofie zich los van de Duitse en scheidden zich de culturele wegen van Duitsland en Nederland. Franke deed deze bevindingen door culturele tijdschriften uit het achttiende-eeuwse Nederland te bestuderen. Deze tijdschriften geven niet alleen een beeld van de Verlichting, maar speelden zelf ook een sturende rol tijdens de Verlichting.

Actualiteit

Het onderzoek geeft meer inzicht in de relatie van Nederland met zijn buurlanden in het verleden. Dit is door de huidige globalisering en de Europese eenwording ook nu actueel. Ook laat het zien dat het huidige debat over de plaats van godsdienst in de samenleving niet nieuw is. De Verlichting was hier een belangrijke voorloper van.

Het onderzoek van Franke maakt deel uit van het NWO-project `The cultural influence of the German-speaking countries in the Netherlands between 1750 and 1850'. Na haar promotie wil Franke het onderzoek naar de Verlichting in Nederland vervolgen met het onderzoek `The making of the Netherlands in Early Modern German Pamphlets and Broadsheets'.

..............................

Meer informatie:

* Viktoria E. Franke (Radboud Universiteit Nijmegen)
* t.: +31 (0)26 379 2995 / +31 (0)6 1428 0778, viva_77@live.nl
* Promotiedatum: 20 april 2009

* Promotoren: prof dr. G. van Gemert, prof dr. A. Hanou. Co-promotor: mw. dr. I. Leemans

laatst gewijzigd op 14 april 2009