Gemeente Utrecht

Gemeente benadert bewoners Kanaleneiland om mee te ontwerpen

Voorlichtingsbus rijdt vanaf 19 april in de wijk

Om bewoners in Kanaleneiland ruimschoots de gelegenheid te geven mee te denken en te praten over het herinrichten van de groenstrook langs het Amsterdam-Rijnkanaal zoekt de gemeente de bewoners actief op in de wijk. Vanaf 19 april tot en met 24 april rijdt de voorlichtingsbus in de wijk rond. Op verschillende momenten is Doenja aanwezig voor sport- en spelactiviteiten en het Jongeren Cultuurhuis Kanaleneiland voor rap- en dansdemonstraties.

De gemeente Utrecht gaat samen met Rijkswaterstaat en de provincie de strook aan de kant van Kanaleneiland opknappen. Zodat het voor buurtbewoners van Kanaleneiland een park wordt om trots op te zijn. Inmiddels is het voorlopig ontwerp klaar en kunnen bewoners erop reageren.

Kenmerken van het ontwerp
Het groen wordt iets opgehoogd zodat het mogelijk is kuilen in het park aan te leggen. In deze kuilen kan onder andere worden gespeeld, geklommen, gevoetbald of gerust. Aan de waterkant komt de boulevard met een fiets- en wandelgedeelte, gescheiden door een klein hoogteverschil. Vanaf de boulevard gezien, is het groen zodanig opgehoogd dat hier een natuurlijke glooiing in de vorm van een bankje ontstaat. Dit kan gebruikt worden als zitplaats aan de waterkant. Tegenover de straten die uitkomen op de Rooseveltlaan komen de ingangen in het park. Deze gedeeltes worden rijkelijk bedeeld met hoge en lage bomen en ook met bloemen. Hiervoor moeten de populieren worden gekapt die de groei van duurzame bomen in de weg staan. Bij de ingangen komen ook hondentoiletten. De Rooseveltlaan wordt iets versmald zodat er een bredere stoep ontstaat. Parkeergelegenheid komt aan de kant van het park. De locatie voor het aanmeren van de cruiseschepen is verplaatst naar het gebied bij de brug over de A12, ter hoogte van de sportvelden. Het voornemen is om de twee huizen aan de Rooseveltlaan, die in de groenstrook ter hoogte van de Prins Clausbrug staan, om te bouwen tot een horecagelegenheid dat deel gaat uitmaken van een plein.

Waar rijdt de bus
De voorlichtingsbus doet de volgende locaties aan:
- Zondag 19 april: 12.00 - 16.00 uur: Wijkservicecentrum Zuidwest aan de Marco Pololaan;
- Dinsdag 21 april: 12.00 - 18.00 uur: Kanaleneiland Noord aan de Rooseveltlaan;
- Woensdag 22 april: 12.00 - 18.00 uur: Cruijff Court en omgeving aan de Trumanlaan;
- Donderdag 23 april: 14.00 - 19.00 uur: Kanaleneiland Zuid en Jongeren Cultuurhuis aan de Rooseveltlaan;
- Vrijdag 24 april: 9.00 - 14.00 uur: Markt aan de Hammarskjöldhof en de Moskee aan 't Attleeplantsoen

Huis-aan-huis wordt aangebeld met de vraag of bewoners in de bus meer informatie willen of willen reageren op het ontwerp. Daarnaast geeft dit de gemeente Utrecht de mogelijkheid wensen te inventariseren, bijvoorbeeld de functie van de kuilen. Na het ontwerpen en aanleggen moet het park natuurlijk ook worden onderhouden. Gebruikers wordt daarom ook gevraagd wat zij bereid zijn om straks bij te dragen aan een goed onderhouden park.

Het ontwerp is ook digitaal beschikbaar via www.utrecht.nl/zuidwest en is tot 14 mei tevens in te zien bij Wijkbureau Zuidwest, Marco Pololaan 71 Utrecht, maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur. Ook kunnen belangstellenden de stukken inzien bij Balie Bouwen, Wonen en Ondernemen van StadsOntwikkeling, Rachmaninoffplantsoen 61 te Utrecht, maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur. Daarnaast is er nog een mogelijkheid bij Informatiecentrum gemeente Utrecht, Vinkenburgstraat 26 (ingang Neude) Utrecht, maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur, donderdag tot 21.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.

Wijkactieplan
De herinrichting van de groenstrook langs het Amsterdam-Rijnkanaal aan de kant van Kanaleneiland is een maatregel uit het wijkactieplan Kanaleneiland. In het wijkactieplan staan maatregelen die komende jaren nodig zijn om in Kanaleneiland het verschil te maken. Door gemeente, corporaties en bewoners (organisaties) wordt hard gewerkt om van Kanaleneiland een krachtwijk te maken: een vitale woon-, werk- en leefomgeving waar het prettig wonen is en waar mensen betrokken zijn bij de samenleving.



Gemeente Utrecht