Onderzoek naar veranderingen in AWBZ-zorg meldactie AWBZ

17/04/2009 11:09

Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad

Van 18 april tot 10 mei organiseren zeven belangenorganisaties op het gebied van gezondheidszorg de Meldactie AWBZ. Mensen kunnen tijdens de actie aangeven wat zij merken van de nieuwe regels voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) die januari 2009 zijn ingevoerd. De meldactie moet meer duidelijkheid verschaffen over de gevolgen van de maatregelen. Melden kan op internet en telefonisch.

De eerste signalen zijn dat veel mensen na herindicatie door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) minder uren AWBZ-zorg ontvangen dan voorheen. Zij kunnen hierdoor in de knel komen. Maar er blijken soms alternatieve oplossingen voorhanden te zijn. Ook zou er een kleine groep zijn die er juist op vooruit is gegaan en meer zorg ontvangt.

Een goed beeld

Een goed beeld hoe de maatregelen daadwerkelijk in de praktijk uitpakken, heeft echter niemand op dit moment. Om die reden organiseren de gezamenlijke belangenorganisaties de Meldactie AWBZ. De uitkomsten zullen zij in een rapport verwerken en voor de zomer nog aanbieden aan het kabinet en de Tweede Kamer.

AWBZ

In 2008 maakten 588.000 mensen in ons land gebruik van de AWBZ. Het gaat om mensen die uitgebreide en langdurige zorg nodig hebben, zoals ouderen, chronisch zieken, gehandicapten en mensen met psychiatrische problematiek.

Er gaat veel geld in om: jaarlijks zo'n 22 miljard euro. Om de AWBZ in de toekomst betaalbaar te houden, heeft het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) veel regels in de AWBZ gewijzigd begin 2009. Vooral in de financiering voor begeleiding is veel veranderd. Hiervan maken ongeveer 200.000 mensen gebruik. Meestal worden minder uren vergoed, maar er zijn ook bepaalde vormen van begeleiding waar helemaal geen vergoeding meer voor is.

Belangenorganisaties

De Meldactie AWBZ is een gezamenlijk initiatief van Centrale Samenwerkende Ouderenorganisaties, Chronisch zieken en Gehandicapten Raad, Landelijk Platform Geestelijke Gezondheidszorg, LOC Zeggenschap in zorg, Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie, Per Saldo en Platform VG. Zorgbelang en Mezzo, Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg ondersteunen de meldactie.

Melden op internet en telefonisch

Melden van ervaringen kan onder andere op de website www.ConsumentendeZorg.nl en op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur op telefoonnummer (030) 29 16 777. De meldactie begint op 18 april en duurt tot 10 mei.