Gemeente Zandvoort
Gemeente en Koninklijke Horeca Nederland werken samen aan versimpeling BIBOB-procedure
Tegenop
Zandvoort werkt al een aantal jaren met de BIBOB -Bevordering Integriteitbeoordelingen door het Openbaar Bestuur. De gemeente was daarmee de eerste gemeente in de regio. Echter, in de afgelopen periode bleek dat veel horeca-ondernemers de procedure mijden omdat ze er enorm tegenop zagen alle gevraagde informatie te leveren.
Versimpelen
De klachten hierover waren voor de Koninklijke Horeca Nederland reden om de gemeente te benaderen met het verzoek eens te onderzoeken of de procedure versimpeld kon worden. Een goed voorbeeld was de herziening die de gemeente Venlo had uitgevoerd.
Trefzekerheid
Zandvoort bereidde de herziening in 2008 voor. De Venlose aanpak was leidend. De uitgebreide vragenlijst, die verplicht is voor de Zandvoortse horeca-ondernemers, werd teruggebracht van 19 vragen naar 9. Alle horeca-ondernemers vullen deze verkorte lijst in. Is daar aanleiding toe, dan pas vraagt de gemeente om ook een tweede, meer uitgebreide vragenlijst in te vullen. De aanzienlijke versimpeling is niet ten koste gegaan van de trefzekerheid van de procedure.
Testcase
De nieuwe aanpak is inmiddels geaccordeerd door het college van Burgemeester en Wethouders en vervolgens ingevoerd. Burgemeester Meijer, portefeuillehouder Openbare orde en Handhaving, 'Door deze tweetraps-aanpak zorgen we er voor dat zo'n 90% van de horeca-ondernemers niet meer te maken krijgt met de complete, uitgebreide procedure. Dit jaar zal een testcase zijn voor de nieuwe aanpak. Als ie ons goed bevalt, dan bereid ik volgend jaar een uitbreiding van de BIBOB naar andere categorieën voor.'
Tevreden
De heer R. Duin benadrukt erg tevreden te zijn met de aanpassing. 'De gemeente heeft een belangrijk bezwaar om geen informatie te leveren weggenomen. Ik verwacht dat ondernemers nu veel sneller de BIBOB-gegevens leveren en de procedure niet meer proberen te omzeilen. Daardoor kan de gemeente dus veel effectiever controleren, wat de kwaliteit van het ondernemerschap verder bevordert. BIBOB is gewoon heel belangrijk. Je voorkomt er oneerlijke concurrentie mee. Een louche ondernemer drukt een bonafide ondernemer niet meer uit de markt. Hij krijgt dankzij de Wet BIBOB gewoon geen kans om als ondernemer te starten.'
Andere sectoren
Landelijk is de Wet BIBOB een succes. De specialisten zien echter dat louche ondernemers overstappen naar die sectoren waarop de Wet BIBOB nog niet van toepassing is: belbedrijfjes, uitzendbureaus en bouwbedrijven. Geen wonder dat de bestuurlijke druk toeneemt om de breder met de wet aan de slag te gaan.
Achtergrond
BIBOB staat voor Bevordering Integriteitbeoordelingen door het Openbaar Bestuur, wat in de praktijk neerkomt op het aanleveren van bedrijfsinformatie bij het verstrekken van een DHW-vergunning of het verstrekken van een exploitatievergunning op basis van de APV.
Indien daar aanleiding toe is kan een gemeente om een advies vragen van het landelijk bureau BIBOB. Deze organisatie kan verschillende databases raadplegen en beoordelen of de ondernemer bonafide is. Bij een negatief advies weigert de gemeente de vergunningaanvraag.
BIBOB voorkomt het onbedoeld 'helpen' van malafide ondernemers door overheden. Momenteel past Zandvoort de BIBOB-procedure uitsluitend toe op aanvragen van horeca-ondernemers , vergunningen voor seksinrichtingen en speelautomatenhallen . Burgemeester N. Meijer bepleit een bredere toepassing - de Wet BIBOB voor Bouwondernemingen- en een regionaal BIBOB-team die in de regio gegevens uitwisselen mag.