PERSBERICHT
Innovatiepotentieel mkb kan beter worden benut
Onderzoek toont struikelblokken voor innovatief ondernemerschap
Amsterdam/Utrecht, 17 april 2009 - Het is voor innovatieve starters en het midden- en kleinbedrijf (mkb) moeilijk om hun innovaties daadwerkelijk op de markt te brengen. Dit is de conclusie van onderzoek onder 200 innovatieve jonge ondernemers en bedrijven, dat in opdracht van MKB-Amsterdam en de Nederlandse Orde van Uitvinders (NOVU) is uitgevoerd. De twee verenigingen menen dat innovatie in het MKB van groot belang is voor de Nederlandse economie en juist in de huidige crisistijd stimulans verdient. Op basis van de onderzoeksresultaten doen MKB-Amsterdam en de NOVU daarom vier concrete aanbevelingen voor verbetering van het innovatieklimaat. Het onderzoeksrapport werd gistermiddag in Octrooicentrum Nederland aangeboden aan Jan Kees de Jager, staatssecretaris van Financiën.
Staatssecretaris De Jager ontvangt het onderzoeksrapport 'Naar succesvol innoveren, ondernemers wijzen de weg' uit handen van Kees Verhoeven, directeur MKB-Amsterdam, en Wouter Pijzel, directeur van de NOVU, tijdens het minisymposium 'De uitvinder en de fiscus' in Octrooicentrum Nederland, te Rijswijk.
Uit het onderzoek komen vier cruciale knelpunten naar voren waardoor kansrijke innovaties niet gerealiseerd worden. De beperkte financiële slagkracht van het mkb is met 83% het meest genoemde struikelblok. Benodigde (voor)investeringen kunnen doorgaans niet worden opgebracht, een probleem dat het afgelopen halfjaar alleen maar is toegenomen. Ten tweede is het Nederlandse stelsel van subsidies en regelingen sterk risicomijdend ingericht; de voorwaarden zijn te specifiek en de bestedingsmogelijkheden te beperkt. Het derde knelpunt betreft de kennisbescherming. Het proces om intellectueel eigendom te beschermen is niet alleen erg kostbaar, maar tevens ingewikkeld en tijdrovend. Bovendien blijkt het niet zelden slechts om schijnbescherming te gaan. Tot slot is de benodigde kennis versnipperd en ondoorzichtig. Dit vormt voor een gemiddelde starter of mkb'er een grotere hindernis dan voor het gevestigde bedrijfsleven.
Vier aanbevelingen
Om de knelpunten weg te nemen en het innovatiespeelveld voor alle ondernemers toegankelijk te maken, stellen MKB-Amsterdam en de NOVU ingrijpende maatregelen voor. De vier belangrijkste zijn:
* Herinrichting van het subsidielandschap. Het subsidiestelsel moet laagdrempeliger en doelgerichter worden door (lagere) subsidiebedragen te koppelen aan eenvoudiger bestedingsvoorwaarden;
* Instelling van een onafhankelijk informatie- en adviescentrum voor onder meer begeleiding bij kennisbescherming en duurzame coaching;
* Reorganisatie van het octrooisysteem door de marktwerking tussen octrooibureaus te vergroten en door het Gemeenschapsoctrooi versneld in te voeren;
* Het realiseren van een snelle mentaliteitsverandering. Hiervoor dient het onderwijs de thema's innovatie en ondernemerschap een veel prominentere plaats te geven in de lesprogramma's. Het principe van open innovatie verdient brede toepassing in de dagelijkse praktijk.
MKB-Amsterdam en de NOVU zien het mkb als de drijvende kracht achter de Nederlandse economie. Het heeft potentie om een grote bijdrage te leveren aan de innovatiekracht én economische groei. Staatssecretaris De Jager onderschrijft deze visie. De Jager: "Juist kleine bedrijven zijn in de 21ste eeuw noodzakelijk voor innovatie. Ze zijn sneller, efficiënter en marktgerichter."
EINDE PERSBERICHT
Klik