Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
CHARTERONDERTEKENAARS ZETTEN BELANGRIJKE STAPPEN VOOR MEER VROUWEN NAAR DE TOP
Den Haag, 17 april 2009 Staatssecretaris Heemskerk (EZ) ontving vandaag het eerste rapport over het naleven van het Charter Talent naar de Top uit handen van Ben van der Veer van de Commissie Monitoring Talent naar de Top.
47 organisaties met gezamenlijk 400.000 werknemers hebben het Charter Talent naar de Top in 2008 ondertekend. Het rapport geeft inzicht in de huidige vertegenwoordiging van vrouwen in de top en in de geplande initiatieven om meer vrouwen in de top te realiseren. Op deze wijze en op deze schaal is dit nog nooit eerder gebeurd, binnen of buiten Nederland.
Alle Charterondertekenaars hebben zich gecommitteerd om echt een verandering te realiseren. Zij streven naar verhoging van gemiddeld 50% vrouwen in topposities. Het ambitieniveau getuigt van een serieuze inspanning van de ondertekenaars.
Het rapport benoemt de kansen en pijnpunten. Zo is bij 50% van de ondertekenaars de instroom van vrouwen groter dan de uitstroom. Bij 20% van de ondertekenaars is de uitstroom groter dan de instroom. Ook biedt het huidige aandeel vrouwen in de subtop bij de Charterondertekenaars (gemiddeld 26%) een goed perspectief voor het realiseren van de doelstellingen voor meer vrouwen in de top.
Het ambitieniveau is in de verschillende sectoren gelijk, maar de startsituatie verschilt. De non-profit en publieke sector hebben nu al gemiddeld 25,7% vrouwen aan de top, de zakelijke dienstverleners en producten & consumentendiensten respectievelijk 13,9% en 14,5%. Daarom richten deze laatste twee sectoren zich in eerste instantie op het verbeteren van de werk-privé-balans. Belangrijke aandachtspunten voor alle drie de sectoren zijn het werving & selectie en promotieproces en de ontwikkeling van huidige talentvolle vrouwelijke werknemers om doorstroom naar de (sub)top te realiseren.
De belangrijkste redenen voor de 47 organisaties om het Charter Talent naar de Top te ondertekenen zijn het positieve effect van M/V diversiteit op resultaten, besluitvorming en het onderscheidend vermogen van organisaties. Met het Charter hebben de ondertekenaars zich gecommitteerd aan het nemen van stappen op het gebied van diversiteit, door het formuleren van concrete doelstellingen en van een strategie die wordt vastgelegd in managementafspraken. Hierbij ligt de verantwoordelijkheid voor het realiseren bij het lijnmanagement en dat is een belangrijke voorwaarde voor succes.
Achtergrond
Rol van de Commissie
De Commissie Monitoring Talent naar de Top monitort de ingezonden plannen en rapporteert jaarlijks over de voortgang geboekt door de deelnemende organisaties. De resultaten worden op geaggregeerd niveau gepresenteerd en de inzichten dienen als inspiratiebron voor de deelnemende organisaties. Naast het algemene rapport ontvangen alle ondertekenaars een individuele terugkoppeling. Het algemene rapport is openbaar en op te vragen via Stichting Talent naar de Top.
Commissie Monitoring Talent naar de Top
Aad Veenman (voorzitter), voormalig President-Directeur NS
Marieke Bax, initiatiefneemster TopBrainstorm / Adviseur Corporate Governance
Muriel Arts, Voorzitter NIMA
Ingrid Doerga, Chief Executive Auditor APG
Ben van der Veer, voormalig Voorzitter Raad van Bestuur KPMG
Wim Kuijken, Secretaris-generaal Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Stichting Talent naar de Top
Stichting Talent naar de Top streeft ernaar de M/V Diversiteit aan de top van organisaties te verhogen door werkgevers te overtuigen en stimuleren om vanuit henzelf de toestroom, doorstroom en het benoemen van het aantal vrouwen aan de top te bevorderen. Het Charter Talent naar de Top is het startpunt voor andere ontwikkelingen. Het ondertekenen van het Charter is een concrete stap naar duurzaam succes. De Commissie Monitoring Talent naar de Top beoordeelt de ingezonden plannen en rapporteert jaarlijks over de voortgang geboekt door de deelnemende organisaties. De resultaten worden op geaggregeerd niveau gepresenteerd en de inzichten dienen als inspiratiebron voor de deelnemende organisaties. Naast het algemene rapport ontvangen alle ondertekenaars een individuele terugkoppeling. Het algemene rapport is openbaar en op te vragen via Stichting Talent naar de Top.
De Stichting Talent naar de Top voert het secretariaat van de Commissie Monitoring Talent naar de Top, ondersteunt ondertekenaars bij de implementatie van het Charter en is verantwoordelijk voor het onderhouden en uitbreiden van bestaande en nieuwe contacten.
Ingezonden persbericht