Gemeente Asten arbeidsmigranten

Beleid huisvesting arbeidsmigranten

In onze regio zijn veel arbeidsmigranten uit vooral Oost Europa werkzaam. Zo ook in Asten. De huisvesting van deze migranten is zeer divers opgelost en soms strijdig met voorschriften en bestemmingsplannen. Op dit moment is het college bezig met de voorbereiding van een nieuwe beleidsnota voor de huisvesting van arbeidsmigranten.

In onze regio zijn veel arbeidsmigranten uit vooral Oost Europa werkzaam. Zo ook in Asten. De huisvesting van deze migranten is zeer divers opgelost en soms strijdig met voorschriften en bestemmingsplannen.

Op dit moment is het college bezig met de voorbereiding van een nieuwe beleidsnota voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Naar verwachting neemt de raad hier op 2 juni aanstaande een besluit over.

Nieuw beleid verwerkt in bestemmingsplannen

Na vaststelling van de beleidsnota gaat de gemeente dit beleid verder uitwerken in de verschillende bestemmingsplannen. Daar gaat echter enige tijd overheen. Tussen de vaststelling van de beleidsnota en verwerking in de bestemmingsplannen dient de beleidsnota als toetsingskader voor het mogelijkerwijs legaliseren van bestaande locaties en nieuwe ontheffingsverzoeken op grond van de Wet op de ruimtelijke ordening.

Handhaving

Aangezien op dit moment (nog) niet bekend is of alle geconstateerde huisvestingsoplossingen voor arbeidsmigranten toelaatbaar en legaliseerbaar

zijn, bestaat er nu dus nog onduidelijkheid.

Strikt juridisch kan de gemeente bestuursrechtelijk optreden indien sprake is van strijdigheid met het geldende bestemmingsplan. Gelet op de voorbereiding van nieuw beleid ziet het college van burgemeester en wethouders op dit moment af van het feitelijk opleggen van een dwangsom. Wel worden eigenaren/verhuurders van locaties waar arbeidsmigranten in strijd met het bestemmingsplan zijn gehuisvest geattendeerd op het feit dat sprake is van strijd met het bestemmingsplan middels een formele (voor)aanschrijving. Na de vaststelling van het nieuwe beleid is duidelijk of de bestaande huisvestingsoplossingen al dan niet gelegaliseerd kunnen worden dan wel de handhavingsprocedure wordt voortgezet.

Past een huisvestingsvorm niet binnen het nieuwe beleid dan zal de handhavingprocedure worden voortgezet, al moet daarbij worden vermeld dat er sprake zal zijn van een overbruggingsperiode om mensen elders te kunnen huisvesten. Past de huisvesting wél binnen het nieuwe beleid dan zal de betreffende werkgever een ontheffingsverzoek moeten indienen bij de gemeente en zal aan allerlei randvoorwaarden moeten worden voldaan.

Strenge handhaving op brandveiligheidsvoorschriften

Naast de bestemmingsplanbepalingen zien wij steng toe op de naleving van de geldende brandveiligheidsvoorschriften zoals vermeld in het Gebruiksbesluit. Bij ernstige overtredingen op basis van dit besluit zullen wij direct optreden.

Betrokkenen ontvangen een brief dat de situatie dient te voldoen aan het gebruiksbesluit en dat daar op wordt gehandhaafd. Daarbij geldt een begunstigingstermijn die af kan wijken van een eventuele begunstigingstermijn in een aanschrijving gebaseerd op het overtreden van het bestemmingsplan. De begunstigingstermijn gebaseerd op overtreding van het Gebruiksbesluit zal veelal korter zijn dan die op basis van het bestemmingsplan.

Aan het (kunnen) voldoen aan het gebruiksbesluit kunnen geen rechten worden ontleend op het gebied van het nieuwe beleid en/of de Wet ruimtelijke ordening (Wro).

Meer weten?

Indien u meer wilt weten over dit beleid kunt u contact opnemen met mevr. E. van Amelsfoort, tel. 0493-671334 (alleen maandag en dinsdag) of de heer P. Valk, tel. 0493-671353.