ICT verwelkomt reactie Tweede Kamer op dreigementen China

17/04/2009 17:07

International Campaign for Tibet

International Campaign for Tibet is verheugd over de reactie van de Tweede Kamerleden op de dreigementen van China met betrekking tot het geplande bezoek van de Dalai Lama aan de Tweede Kamer in juni.

De Chinese ambassadeur waarschuwde de Tweede Kamer eerder deze week in een brief dat de betrekkingen tussen Nederland en China ernstig geschaad zullen worden wanneer de Tweede Kamer de Dalai Lama ontvangt.

Als organisatie die zich inzet voor democratie en mensenrechten voor het Tibetaanse volk is ICT bemoedigd dat de Tweede kamer standvastig achter de beslissing blijft staan om de Dalai Lama te ontvangen. Met deze beslissing laten de Nederlandse parlementariers zien dat ze zich sterk maken voor de rechten van het Tibetaanse volk en staan zij tegelijkertijd pal voor de Nederlandse principes van vrijheid en democratie.

China is er sinds de rellen in maart 2008 in geslaagd om informatie uit Tibet volledig te blokkeren door Tibet af te sluiten van de buitenwereld. Met de dreigementen aan het Nederlandse parlement probeert China nu ook in Nederland te verhinderen dat de Tweede Kamer door de Dalai Lama geïnformeerd wordt over zijn visie op de situatie in Tibet.

China beschouwt de Tibetaanse kwestie als een interne aangelegenheid en verwacht van andere landen dat ze zich niet met de kwestie bemoeien. ICT is van mening dat als China dit niet wenselijk vindt, zij zich ook niet moet inlaten met wie parlementen van andere landen uitnodigen.

ICT Directeur Tsering Jampa zegt in een reactie op de brief van de Chinese Ambassadeur: "China zou de Dalai Lama moeten zien als een partner en hem niet telkens moeten aanvallen wanneer hij andere landen bezoekt. Deze houding helpt niet om de Tibetaanse kwestie vreedzaam op te lossen en maakt tegelijkertijd hun claim bereid te zijn tot een dialoog ongeloofwaardig. Met deze strategie van politieke dreigementen zet China zelf de goede betrekkingen met andere landen op het spel. Dat is juist in deze tijden van economische recessie waarin samenwerking tussen landen cruciaal is, niet wenselijk".

ICT is verheugd dat de Tweede Kamer de Dalai Lama zal ontvangen en hoopt daarnaast dat Minister- president Balkenende hetzelfde zal doen. "De Nederlandse regering heeft haar toewijding uitgesproken voor het ondersteunen van de dialoog tussen China en vertegenwoordigers van de Dalai Lama. Het is daartoe belangrijk om van beide kanten te horen wat de verschillende standpunten zijn. De Chinese leiders worden in Nederland op het hoogste niveau ontvangen. Het zou de Nederlandse regering sieren als zij de Dalai Lama de kans geeft om zijn visie op de toekomst van Tibet op het hoogste niveau uit te komen leggen", aldus Tsering Jampa.

Minister-president Balkenende heeft nog geen uitspraak gedaan of hij de Dalai Lama zal ontmoeten tijdens zijn bezoek aan Nederland op 4 en 5 juni.





http://www.savetibet.nl