Provincie Noord-Holland

Maatregelen voor 'calamiteitenpolder'

17-4-2009

In polder De Ronde Hoep (gem. Ouder-Amstel) moeten maatregelen getroffen worden om extreme wateroverlast in de toekomst te voorkomen. Bij zeer extreme weersomstandigheden kan het zijn dat de Amstel dreigt te overstromen.

In zon uitzonderlijke situatie zal overtollig Amstelwater in deze polder tijdelijk worden opgevangen. Gedeputeerde staten gaan in de structuurvisie officieel vastleggen dat de Ronde Hoep 'calamiteitenpolder' is. Nu kunnen gemeente en hoogheemraadschap aan de slag met maatregelen om de wateroverlast zoveel mogelijk te beperken.

Vastgelegd in structuurvisie
Gedeputeerde Staten besloten op 24 maart jl. de polder op te nemen in haar ontwerp-structuurvisie. Provinciale Staten stellen dit najaar de structuurvisie vast. De structuurvisie legt het ruimtelijk beleid van de provincie Noord-Holland voor een langere periode vast. Met het opnemen in haar structuurvisie wil de provincie benadrukken dat waterberging in de Ronde Hoep van groot belang is voor de hele regio. De gemeente Ouder-Amstel zal het bestemmingsplan op dit punt moeten aanpassen. Het waterschap is dan aan zet om maatregelen te treffen om de gevreesde overlast en schade zoveel mogelijk te beperken. 'Bewoners zitten hier niet op te wachten. Door de juiste maatregelen kan een hoop ellende worden voorkomen', aldus gedeputeerde Water Rinske Kruisinga.

Voorzorgsmaatregelen
Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht neemt in juli een principe besluit. Met name over een inlaatwerk (klep) in de Amsteldijk die in geval van nood het water gecontroleerd door moet laten. Als geen maatregelen getroffen worden en de dijk moet worden doorgestoken, komt het water hoger en duurt het veel langer om de polder weer droog te pompen. Dan hebben veel meer mensen overlast en is de schade veel groter.
Daarnaast zullen ook de (zeer zeldzame) condities vastgelegd worden waaronder besloten kan worden de polder onder water te zetten. Ook de gemeenteraad van Ouder-Amstel moet nog een besluit nemen over het mogelijk maken van de voorzorgsmaatregelen en in het verlengde daarvan de wijziging van het bestemmingsplan. Vervolgens zal het bestuur van het waterschap de definitieve schadevergoedingsregeling voor alle betrokkenen vastleggen.

Calamiteitenpolder
Als gevolg van klimaatverandering kan bij zeer extreme weersomstandigheden het waterpeil van de rivier de Amstel sterk gaan stijgen. Zo sterk, dat de Amstel onvoldoende capaciteit heeft om het water tijdig af te voeren waardoor grote gebieden langs de Amstel (waaronder Amsterdam) kunnen overstromen. Alle alternatieven afwegend kan in zo'n situatie het beste de polder De Ronde Hoep als calamiteitenpolder worden ingezet, om erger te voorkomen. Deze omstandigheden zullen zich niet vaak voor doen: naar verwachting minder dan eens in de 100 jaar. De kans dat de polder gedurende korte tijd onder water gezet moet worden is zeer klein.

Nieuwsredactie