VVD


17-4-2009

Minister Verburg weigert motie uit te voeren

Het vierde actieprogramma betreffende de nitraatrichtlijn laat de aangenomen motie van Tweede Kamerlid Janneke Snijder-Hazelhoff buiten beschouwing.

Tijdens het algemeen overleg van de landbouwcommissie in de Tweede Kamer op 16 april werd het vierde actieprogramma betreffende de nitraatrichtlijn besproken. Nederland heeft namelijk een gedegen mestbeleid nodig voor de verlenging van de derogatie voor de melkveehouders. Met dit actieprogramma kan bij de Europese Commissie voor een periode van vier jaren een nieuwe derogatie aangevraagd worden. Dit betekent echter wel dat het gebruik van stikstof op zand- en lössgronden teruggedrongen moet worden en dat de uitrijperiode van drijfmest wordt verkort.

Opmerkelijk was de houding van Verburg ten aanzien van een aangenomen motie van Kamerlid Snijder-Hazelhoff. De motie verzocht de regering om onderzoek te verrichten naar de mogelijkheden van een mestbeleid dat meer onderscheidend is en maatwerk levert voor uiteenlopende agrarische activiteiten en milieusituaties in verschillende gebieden. Het mestbeleid zou tevens gebaseerd moeten zijn op meerdere nitraatactieplannen en de benoeming van verschillende kwetsbare zones.

Snijder: "Het is niet uit te leggen dat veel gebieden in Nederland al voldoen aan de Europese Nitraatrichtlijn en dat de minister vervolgens niets doet met een breed aangenomen motie." Na enige druk kwam Verburg gelukkig tot de conclusie dat ze niet zomaar aangenomen moties kan negeren en komt ze volgende week alsnog met een invulling van deze motie.

Volgens de VVD-woordvoerster landbouw is de opstelling van minister Verburg in een brief aan de Tweede Kamer van een zeer kritische toonzetting, door stellig vast te houden aan het mestplafond. De toonzetting roept dan ook vragen op. Snijder: "Wat wil Verburg hier mee zeggen? Is het zo nadrukkelijk benadrukken van het mestplafond een eerste aanzet van de minister om de derogatie na 2013 af te schaffen?" De minister komt na aandringen tot de conclusie dat derogatie na 2013 ook gewenst is.

Tot slot zet de VVD grote vraagtekens bij het aanscherpen van de fosfaatnormen en daarmee bij de consequenties door het vierde actieprogramma voor de bodemvruchtbaarheid van Nederland. "De bodemvruchtbaarheid mag op geen enkele manier in het geding komen", aldus Snijder.

17 april 2009

Janneke Snijder-Hazelhoff: j.snijder@tweedekamer.nl