Ingezonden persbericht

Persbericht

Trendwatcher Adjiedj Bakas plaatst in actueel boek de crisis in perspectief:

"Dieptepunt crisis pas na de zomer voor het eerst voelbaar!"

"Tot de zomer zullen de meeste Nederlanders nog niet zoveel merken van de economische crisis. Het netto inkomen van degenen die werken is stabiel en hoger dan vorig jaar door de lage inflatie". Dit zegt trendwatcher Adjiedj Bakas in zijn boek Beyond the Crisis, de opvolger van The Future of Finance, dat op 1 mei as. verschijnt. "We gaan nog gewoon vakantie vieren deze zomer, hoewel meer in eigen land. Maar na de zomer komen forse klappen. De Beurskoersen dalen fors in september. Veel bedrijven hebben nog werk tot de zomer, maar de orderportefeuille voor de periode erna is dramatisch teruggelopen. Wankelende bedrijven kunnen nog steeds moeilijk krediet krijgen van banken, die eerst de eigen sores op orde willen krijgen. En institutionele beleggers willen banken niet te hulp snellen, omdat ze bang zijn dat banken genationaliseerd worden, zonder aandeelhouders te compenseren. Huizenprijzen blijven bovendien dalen. Ziedaar, de vicieuze cirkel waarin de economie beland is."

Bakas spiegelt zijn eigen toekomstvisie aan die van economen, wetenschappers, bestuurders van banken, pensioenfondsen, verzekeraars, toezichthouders, maar ook mensen die tot nu toe op de achtergrond bleven in het duiden van de crisis, zoals financieel astrologen. Hij interviewde ze voor dit boek. "Verschillende miljardairs beleggen volgens adviezen van financieel astrologen. Die voorspelden deze crisis al jaren geleden, toen de meeste economen het nog niet zagen aankomen. Door slim te beleggen en te hedgen, zijn deze mensen prima door de crisis gekomen. Sommigen melden mij nog steeds 25% jaarlijks aan winst op hun beleggingen te boeken, terwijl de meeste beleggers in de mineur zijn. Ik vind dat opmerkelijk. Ik voorspel dat slimme hedgefunds, zoals Paulson, het dit jaar prima zullen doen. En dat particulieren, die beleggen op basis van astrologisch advies, het ook goed zullen doen. Dat zijn de winnaars van de crisis, net als juristen, accountants, deurwaarders en curators overigens." Bakas voorspelt ook een forse toename van internetcriminaliteit in, of gerelateerd aan, de financiële branche. "Insiders uit de branche en criminelen, vooral uit Oost-Europa en Rusland, werken steeds vaker samen en zorgen voor forse schade. Steeds meer werkloze bankiers zullen verleid worden om mee te doen aan deze praktijken."

Financiële astrologen hielden zich tot nu toe buiten de publiciteit. In het nieuwe boek van Bakas, komen zij voor het eerst naar buiten. Bakas heeft hen kritisch geselecteerd. "Ik heb aan grote internationale banken gevraagd of zij aan hun vermogende klanten wilden vragen of ik met ze mocht spreken over dit onderwerp. Zij legden het contact, en die mensen introduceerden mij op hun beurt weer bij hun financieel astrologen, die een trackrecord hadden van enkele decennia correcte economische voorspellingen. Op basis van wat zij meldden, gekoppeld aan wat economen en insiders uit de financiële branche mij meldden, heb ik mijn vier toekomstscenario's geschreven en de acht megatrends over de economie, die in dit nieuwe boek staan".

Bakas stelt dat de crisis zeker niet het einde vormt van het kapitalisme. "Dat zit in de genen van mensen, er is geen alternatief. De economie ontwikkelt zich in seizoenen en eens in de zoveel tijd hebben we een economische winter, zoals nu. Daarna komt altijd weer een economische lente, alleen duurt het nog tot eind 2011 voordat we het dieptepunt hebben bereikt. Daarna begint de klim uit het dal weer. In die tijd moeten we voor de massawerkloosheid slimme dingen verzinnen, bijvoorbeeld werkgelegenheid in de nieuwe energie-economie. We moeten de recessiestress aanpakken. En het optimisme en de vechtlust bij de mensen stimuleren. Tegelijkertijd moeten er harde maatregelen worden getroffen. De AOW en pensioenleeftijd moeten fors omhoog, mensen moeten productiever worden, voor luiheid, bureaucratie en gelapswans is geen ruimte meer, we moeten fors investeren in de jeugd en onderwijs en we moeten de mensen in het land voorbereiden op een totaal andere wereld en een totaal andere leefstijl. We worden structureel minder welvarend en moeten geluk in de nieuwe, postmateriële economie anders gaan invullen". Bakas beschrijft in het boek ook de komende crisis-mode, het nieuwe leiderschap in de economie en de toekomst van innovatie. En hij vergelijkt deze crisis met eerdere in de geschiedenis.

Dit rijk geïllustreerde boek verschijnt in het Engels. Het wordt eerst op 29 april as. gepresenteerd op de Emory Universiteit in Atlanta, waar president Barack Obama enkele weken geleden nog een gastcollege gaf. Dominee Jesse Jackson neemt het eerste exemplaar in ontvangst. CNN en FOX TV besteden er aandacht aan. Op de Amsterdamse Beurs wordt medio mei, met dit boek als vertrekpunt, een debat georganiseerd onder auspiciën van Beurs-topman Joost van der Does de Willebois, met als thema "Financiële Astrologie en de Beurs." Daar wordt het boek ook ten doop gehouden voor de Nederlandse pers.

Het boek bevat ook bijdragen van o.a. DNB-president Nout Wellink, ex-premier Wim Kok, profvoetballer Edgar Davids, Ronald Cohen (topman van hedgefund Apax), modetrendwatcher Ellen Haeser en topeconomen uit China, Japan en de VS. Het voorwoord is geschreven door de Chinese topeconoom professor Wang Jiaban, die daarin stelt: "Dit boek gaat uw leven veranderen!"

Bakas schreef eerder bestsellers als 'Megatrends Nederland' en 'Leven zonder Olie' (samen met Rob Creemers). Hij werd uitgeroepen tot Zwarte Zakenman 2008 en is genomineerd als Trendwatcher van het Jaar 2009. De lezers van het innovatieblad Sprout riepen hem onlangs uit tot een van de 30 meest invloedrijke Nederlanders onder de 50 jaar.

---

Noot voor redactie,