GroenLinks
GL: Regering moet grote vraag naar zon- en windsubsidies beantwoorden
16 april 2009
Ook dit jaar is een groot aantal van de beschikbare SDE-subsidies, voor de stimulering van zon- en windenergie, weer in een nog sneller tempo overtekend. De regeling voor Stimulering Duurzame Energieproductie is wat GroenLinks betreft dan ook niet toereikend.
Wat GroenLinks betreft zou er zo snel mogelijk een zogenaamd feed-in systeem moeten komen om initiatieven op het gebied van duurzame energie wel succesvol te ondersteunen. Dit mede gezien de recente berichtgeving rondom het bezuinigingen en/of afschaffen van duurzame investeringsprogrammas door multinationals.
Nu dat systeem er nog niet is dient de minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven het SDE-budget te verhogen. GroenLinks roept haar daartoe op in Kamervragen.
Femke Halsema
Kees Vendrik
Hierbij stuur ik u schriftelijke vragen van de leden Halsema en Vendrik (beiden GroenLinks) aan de minister van Economische Zaken, d.d. 16 april 2009
1) Bent u bekend met het feit dat ook dit jaar diverse SDE-subsidies al binnen enkele dagen zijn overtekend? (zie onder meer: http://www.duurzameenergiethuis.nl/energie)
2) Ziet u ook dat de vraag naar deze subsidies toeneemt?Zo ja, hoe groot is de stijging van de vraag, en wat is de prognose voor de komende jaren?
3) Bent u bereid extra geld beschikbaar te stellen om alsnog alle subsidieaanvragen te honoreren?
4) Zo nee, hoe wilt u de overtekening van deze subsidies in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen?
5) Deelt u onze mening dat de (toekomstige) ontwikkeling van kleinschalige investeringen in duurzame energieopwekking geremd wordt door de huidige opzet van de subsidieregeling?
6) Hoe wilt u u in de toekomst kleinschalige duurzame initiatieven stimuleren? Zie u wellicht alternatieven voor dit systeem? Zo ja, is de minister bereid deze in Nederland in te voeren?
7) Bent u ook van mening dat de overheid kleinschalige investeringen in duurzame energiebronnen meer moet bevorderen? Dit mede gezien de recente berichtgeving rondom het bezuinigingen en/of afschaffen van duurzame investeringsprogrammas door multinationals.
8) Bent u bereid om op korte termijn een opslag bovenop het tarief van grijze energie te rekenen om met deze opbrengst groene en duurzame energielevering te stimuleren?
9) Hoeveel lastenverzwaringen voor zowel het bedrijfsleven als particulieren zijn bij een eventuele heffing volgens u aanvaardbaar ter bevordering van duurzame energie en investeringen hierin?
10) Hoe wil de minister voor de lange termijn (van bijvoorbeeld minimaal vijftien jaar) garanties bieden voor leveranciers van kleinschalige duurzame energie om deze investeringen te bevorderen, zoals bijvoorbeeld in Duitsland en Spanje reeds succesvol is geïmplementeerd?