Gemeente Alkmaar
Wielerstadion en Alcmaria Victrix positief over bemiddelingsvoorstel
Wielrenvereniging Alcmaria Victrix en de directie van het Sportpaleis zijn bereid hun conflict over het gebruik van het wielrenstadion bij te leggen. De afgelopen maanden heeft de wethouder Sport, Hans Meijer samen met voormalig wethouder van Alkmaar en huidig burgemeester van Stedebroeck, Henk Eggermont bemiddeld in het conflict dat bestond tussen het bestuur van wielervereniging Alcmaria Victrix en het bestuur van Wielerstadion Alkmaar BV. Beide partijen kunnen zich vinden in het bemiddelingsvoorstel en zien voldoende aanknopingspunten voor verder overleg om de conflictsituatie definitief op te lossen. En willen daarmee nieuwe conflicten in de toekomst te voorkomen.
Hoewel de gemeente Alkmaar feitelijk buiten het conflict staat, is zij gebaat bij het goed functioneren van zowel het Wielerstadion als de Wielervereniging. Samen met de Provincie Noord-Holland heeft Alkmaar enkele jaren geleden de renovatie van het wielerstadion gesubsidieerd, omdat zij het belang van de wielersport in de regio Alkmaar onderschrijft. Bemiddeling was de enige reeele mogelijkheid om op korte termijn beweging te krijgen in de voortdurende conflictsituatie.
Aanleiding voor het conflict waren feitelijk kleine zakelijke problemen, die groot zijn geworden doordat de onderlinge verhoudingen tussen beide partijen verstoord waren. Het bemiddelingsvoorstel bevat zowel praktische, inhoudelijke zaken als verbeteringen op gebied van de communicatie.
Wethouder Meijer: "Het wielerstadion en wielervereniging Alcmaria Victrix zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar hebben hun eigen verantwoordelijkheden. Die van het Wielerstadion liggen hoofdzakelijk bij een goede bedrijfsvoering en exploitatie van het sportpaleis. De verantwoordelijkheden van de vereniging liggen bij het goed functioneren en het organiseren van activiteiten voor de leden. Het is van groot belang dat beide partijen goede afspraken maken, zodat deze optimaal kunnen 'draaien'. En dat de taken goed omschreven worden en een ieder zich daaraan houdt en niet op elkaars stoel gaat zitten. "
Op basis van een aantal randvoorwaarden en uitgangspunten stelt de gemeente voor om te komen tot een gezamenlijk gedragen convenant, met werkbare en toekomstbestendige afspraken. Een van de voorgestelde oplossingen is het invoeren van een gezamenlijk bestuursoverleg, waarin de belangen van beide partijen vertegenwoordigd is. Het bemiddelingsvoorstel wordt nu, samen met de betrokkenen, verder uitgewerkt tot concrete werkafspraken.
Noot voor redacties
(
Gemeente Alkmaar