Gemeente Woerden

Ondersteuning mantelzorgers; Huishoudelijke hulp

09 apr 2009
Iemand die voor een zieke partner, gehandicapt familielid of iemand anders uit de naaste omgeving zorgt, is mantelzorger. Mantelzorg geeft men als vanzelfsprekend.
Maar soms heeft de mantelzorger ook een steuntje in de rug nodig. Gewoon om lekker te ontspannen, met iemand te kunnen praten of het eigen werk op te pakken. Het Wmo loket van gemeente Woerden geeft informatie over de ondersteuningsmogelijkheden.

Ondersteuning door huishoudelijke hulp
Een mantelzorger kan bij de gemeente terecht als er (tijdelijk) hulp bij het huishouden nodig is. Bijvoorbeeld als de zorg teveel is. Huishoudelijke hulp biedt hulp bij klussen als de afwas, wassen en strijken. Als regel geldt dat een gezin met een gezonde partner of volwassen thuiswonende kinderen niet in aanmerking komt voor huishoudelijke hulp. Er is echter een uitzondering voor mantelzorgers die zich overbelast voelen door de zorg. Zij kunnen toch huishoudelijke hulp aanvragen. Deze kan tijdelijk toegekend worden totdat zij zelf weer in staat zijn het huishouden te doen.

Hoe vraag ik huishoudelijke hulp aan?
Voor een aanvraag neemt u contact op met het Wmo-loket van gemeente Woerden, tel: (0348) 428 600. U kunt ook via internet de aanvraag doen. (U vindt het aanvraagformulier reachts bovenin de hoek.)

Kwartiermaker Mantelzorg
De gemeente doet onderzoek naar overbelasting van mantelzorgers. Bent u mantelzorger en ziet u de zorg echt niet meer zitten? Neem dan contact op met de Kwartiermaker mantelzorg. Zij brengt de knelpunten in kaart. Haar gegevens zijn: M. Duurkoop, tel. (0642) 184 145 / (0348) 428 600, e-mail: duurkoop.m@woerden.nl