Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ)

Overgewicht integraal aanpakken

16 april 2009

Tegenwoordig wordt vaak gepleit voor een zogenoemde 'integrale benadering' van gezondheidsbeleid door gemeenten, ook op het gebied van het complexe probleem overgewicht. Maar wat houdt dat nu precies in en hoe moet dit georganiseerd worden? In de handreiking 'De preventie van overgewicht bij de jeugd. Van beleid naar activiteit: de Twentse ervaringen' worden deze vragen beantwoord.

Praktische handvatten voor gemeenten
Kern van de handreiking is het proces van voorbereiden en plannen van een integraal gemeentelijk actieprogramma Preventie van overgewicht bij de jeugd. Integraal wil zeggen dat zowel bij de gemeente intern als met externe partijen wordt samengewerkt. Bij interne samenwerking gaat het om het verbinden van het brede en bestaande lokale beleid (Sport, Milieu, Zorg, Welzijn, Veiligheid, Ruimte, Onderwijs enzovoort) en ook de GGD is hierbij betrokken. Externe samenwerking vindt plaats door relevante lokale partners bij elkaar te brengen, bijvoorbeeld scholen, de wijk, sportverenigingen enzovoort, waarmee het probleem overgewicht wordt aangepakt.

De praktische handleiding laat zien welke stappen gezet moeten worden om tot een integraal gemeentelijk actieplan te komen en bevat concrete tips, praktijkvoorbeelden en concrete hulpmiddelen om de stappen te kunnen zetten. De belangrijkste inspiratiebronnen voor de handleiding waren de praktijkervaringen van drie Twentse gemeenten, de praktijk- en theoretische kennis van GGD Regio Twente en het NIGZ en de 'Handleiding Preventie van overgewicht in lokaal gezondheidsbeleid' van het Voedingscentrum.

De handreiking is bedoeld voor beleidsambtenaren van gemeenten die verantwoordelijk zijn voor het vormgeven en aansturen van preventie van overgewicht bij de jeugd. Vaak zal een gemeente dit beleid ontwikkelen met advies en ondersteuning van de GGD. Daarom is deze handreiking ook interessant voor beleidsmedewerkers en medewerkers gezondheidsbevordering van de GGD.

Deze handreiking is een product van de gemeenten Hellendoorn, Hof van Twente en Twenterand, GGD Regio Twente en het Gezondheidsinstituut NIGZ. De handreiking is opgesteld in het kader van het project Twente in Balans en met programmafinanciering van het NIGZ door het ministerie van VWS en financieel ondersteund door zorgverzekeraar Menzis.

Verkrijgbaarheid
De publicatie 'De preventie van overgewicht bij de jeugd. Van beleid naar activiteit: de Twentse ervaringen' is gratis te downloaden via www.twenteinbalans.nl en via de winkel van het NIGZ.