Universiteit Twente

COPD-patiënten krijgen vaak verkeerde behandeling

Patiënten met COPD (chronische bronchitis en longemfyseem) verslechteren doorgaans sprongsgewijs, veroorzaakt door een bacteriële of virale infectie. Artsen schrijven volgens de richtlijnen antibiotica voor als het slijm dat de patiënt ophoest (sputum) een bepaalde verkleuring laat zien. Ten onrechte, blijkt nu uit onderzoek van Marjolein Brusse-Keizer. Het gevolg is dat artsen vaak ten onrechte antibiotica voorschrijven, met als gevaar dat bacteriën resistent raken en de antibiotica hun effectiviteit verliezen. Brusse-Keizer promoveert op donderdag 16 april aan de faculteit Gedragwetenschappen van de Universiteit Twente op haar onderzoek.

COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem en wordt meestal veroorzaakt door roken. In Nederland lijden ruim 310.000 mensen aan de ziekte. In 2006 was COPD doodsoorzaak nummer vier. De voornaamste klachten van COPD-patiënten zijn kortademigheid, hoesten en een overmatige slijmproductie.

De ziektelast en sterfte onder COPD-patiënten wordt grotendeels veroorzaakt door acuut optredende verslechteringen van de ziekte, exacerbaties genaamd. Gemiddeld komen deze één tot drie keer per jaar voor bij een patiënt.

De oorzaak van een exacerbatie is doorgaans of een virale, of een bacteriële infectie. Exacerbaties worden standaard behandeld met prednisolon, maar als een bacteriële infectie de exacerbatie veroorzaakt, schrijft de arts daarnaast ook nog een antibioticum voor.

Om te bepalen of een exacerbatie een virale, of een bacteriële oorzaak heeft, kijkt de arts - geheel volgens de geldende richtlijnen - naar de kleur van het sputum (het slijm dat de patiënten uit zijn longen ophoest). Dit zou namelijk verkleuren als sprake is van een bacteriële infectie.

In haar promotieonderzoek zocht Marjolein Brusse-Keizer naar het verband tussen de sputumkleur en de oorzaak van een exacerbatie. Ze concludeerde dat er geen direct verband bestaat tussen de twee. Het gevolg is dat we in veel gevallen antibiotica toedienen terwijl dit niet nodig is. Hierdoor kunnen de bacteriën resistent raken, waardoor de antibiotica niet meer werken op het moment dat de patiënt ze echt nodig heeft.

Deelonderzoek

Uit een deelonderzoek van de promovenda bleek bovendien dat antibiotica bij veel exacerbaties geen effect hebben, zelfs als een bacteriële infectie de exacerbatie veroorzaakt. In een dubbelblind onderzoek kreeg de helft van de onderzoeksgroep na een exacerbatie prednisolon en een antibioticum voorgeschreven. De andere helft kreeg naast de prednisolon een placebo. De onderzoekster vond geen verschil tussen de twee onderzoeksgroepen. Uit evaluatie bleek dat artsen bij dit onderzoek in 66 procent van de gevallen ten onrechte antibiotica zouden hebben voorgeschreven.