Ingezonden persbericht
|Utrecht, 15 april 2009 |Nr. 7429 |
Provinciale Staten stemmen in met voorstel herindeling Valleigebied
Provinciale Staten hebben ingestemd met het voorstel van de Interprovinciale Commissie Valleigebied waarin wordt geadviseerd om Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg samen te voegen tot één nieuwe Utrechtse gemeente per 01-01-2011. Het vastgestelde advies gaat nu naar het ministerie van Binnenlandse Zaken. Vervolgens zal het kabinet een standpunt innemen, waarna de indiening in de Tweede Kamer kan volgen.
Provinciale Staten zijn van mening dat het wenselijk is de bestuurskracht van de gemeenten Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg te versterken. Steeds meer nieuwe en complexe taken worden aan gemeenten toebedeeld en dat stelt hogere eisen aan hun bestuurskracht. Omdat het van gemeenten verwacht wordt dat ze een volwaardige bijdragen leveren aan het uitvoeren van regionale opgaven, willen PS de bestuurskracht van de gemeenten in het Valleigebied voor de toekomst duurzaam versterken door in te stemmen met het herindelingadvies.
Provinciale Staten stellen het belang van samenwerking in de regio boven het individuele belang van de gemeente Renswoude, die tegen de herindeling is. Renswoude heeft een eigen voorstel gedaan voor een samenwerkingsmodel met Veenendaal. Dit samenwerkingsmodel biedt volgens PS geen duurzame oplossing voor de regio. PS vinden dat een versnipperde aanpak in een kwetsbaar gebied als de Vallei gebaat is bij de vorming van de RSW gemeente.
Provinciale Staten vinden het belangrijk dat er voldoende begeleiding door de provincie wordt geboden aan de betrokken gemeenten in het vervolgproces en ook na de fusiedatum 01-01-2011. Daarnaast heeft gedeputeerde mevrouw Haak toegezegd te kijken naar de mogelijkheid om honderdduizend euro te reserveren in de voorjaarsnota om extra begeleiding en ondersteuning te kunnen financieren.
Uiteindelijk werd er hoofdelijk gestemd over het voorstel van de Interprovinciale Commissie Valleigebied. Met 27 voor- en 17 tegenstemmen is het voorstel aangenomen. De PvdA, VVD, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP stemden voor. Het CDA, de SP, Mooi Utrecht en de Partij voor de Dieren stemden tegen.